• 4

Može li Evropa da napuni skladišta gasa bez ruskih cevi?

"Mislim da bez ruskog gasa realizacija tog zadatka jednostavno nije izvodljiva"

  • 4
tranzit gasa, gasovod, cevi Foto: Shutterstock

Planovi Evrope da napuni skladišta i obezbedi snabdevanje gasom za sledeću zimu mogli bi da budu blokirani ako izvoz iz Rusije bude zaustavljen zbog spora oko uslova plaćanja, pri čemu se rizikuje potencijalno uvođenje ograničenja na potrošnju gasa u industrijama, upozoravaju analitičari.

Rusija obično snabdeva Evropu sa oko 40 posto gasa, ali je opasnost od mogućeg prekida isporuka povećana prošle nedelje nakon što su zemlje Gruupe sedam (G7) industrijski najrazvijenijih zemalja sveta odbile ruski zahtev za plaćanjem u rubljama, piše Rojters.

Evropska komisija kaže da gas koji se čuva u skladištima čini oko jedne četvrtine potrošnje u Evropi tokom zimskih meseci, pošto je to glavno gorivo za grejanje.

U nastojanju da se obezbede zalihe za sledeću zimu, Komisija je predložila zakon kojim se operaterima skladišta gasa nalaže da do 1. novembra popune najmanje 80 posto kapaciteta skladišta.

Međutim, s obzirom na to da količine gasa u evropskim skladištima trenutno iznose samo oko četvrtine ukupnih kapaciteta, što je ispod petogodišnjeg proseka za ovo doba godine koji obično iznosi nešto manje od 34 posto, nalog EK će operateri vrlo teško ostvariti bez ruskih isporuka, ocenjuje britanska agencija.

„Cilj od 80 posto do 1. novembra je dostižan sve dok bar nešto ruskog gasa nastavi da dolazi. Mislim da bez ruskog gasa realizacija tog zadatka jednostavno nije izvodljiva", izjavio je DŽek Šarpls, naučni saradnik Oksfordskog instituta za energetske studije.

Nemačka najveći potrošač gasa

Nemačka, najveći evropski potrošač gasa koji se oslanja na Rusiju za oko polovinu svojih potreba za gasom, postavila je cilj popunjeniosti skladišta od 90 odsto do novembra. Njene zalihe gasa trenutno su popunjene samo 26 procenata.

Ova zemlja je u sredu povukla potez bez presedana i pokrenula plan za vanredne situacije, što bi vladi moglo da da "odrešene ruke" za uvođenje restrikcija u pogledu potrošnje energije ako isporuke gasa iz Rusije budu poremećene ili zaustavljene, konstatuje Rojters.

Evropska komisija je saopštila da će snabdevanje po osnovu proglašenja vanredne situacije imati prioritet u odnosu na ciljeve popunjavanja skladišta, ako se širom EU proglasi vanredno stanje za snabdevanje gasom - što može da se desi ukoliko su najmanje dve zemlje već izdale takve sopstvene proglase.

Video: Smeju li Bugari da prekinu transport gasa? Bajatović kaže da neće biti rubljizacije plaćanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kale

    31. mart 2022 | 11:26

    Treba da zavrne sve sto moze, mi cemo se snaci kao i uvek ali bi voleo da vidim nemce i ostale

  • Fizio

    31. mart 2022 | 10:34

    Može al u ... neću da budem vuglaran

  • Haha

    31. mart 2022 | 11:50

    Moze ako svaki nemac nagura iza koliko mu moze stati. 😂😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>