• 2
 ≫ 

Da li će rat u Ukrajini zaista ubrzati prelazak na digitalne valute?

 ≫ 

Neke zemlje, kaže stručnjak iz MMF-a, već pregovaraju o izmeni valute u kojoj naplaćuju izvoz

  • 2
evro, digitalni evro, novac Foto: Pixabay

- Finansijske sankcije Rusiji mogle bi postupno da ublaže dominaciju dolara, te da "rascepkaju" međunarodni monetarni sistem - rekla je za Financial Times Gita Gopinat, ispred MMF-a.

- Čak i u takvom okruženju, dolar bi zadržao poziciju značajne globalne valute, ali fragmentacija, u manjem opsegu, definitivno je sasvim moguća - ističe zamenica izvršne direktorke MMF-a u razgovoru za londonski poslovni magazin.

Neke zemlje, dodaje, već pregovaraju o izmeni valute u kojoj naplaćuju izvoz, ističe Gopinat, dodavši da će "pojačana upotreba drugih valuta u globalnoj trgovini rezultirati raznovrsnijim portfeljima deviznih rezervi centralnih banaka".

Rat u Ukrajini će, prema njenom mišljenju, ubrzati prelazak na digitalne valute, od običnih kriptovaluta do onih vezanih za klasične valute i robu i digitalnih verzija postojećih valuta koje izdaju centralne banke.

Podsećamo, dugo se priča o digitalnom evru, juanu i dolaru, a Bajden je to nedavno i potvrdio.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Morgen

    31. mart 2022 | 11:48

    Hoce sigurno, pa da i vama otimaju kako hoce i da zamrznu racune kako im se prohte!

  • DRagutin

    1. april 2022 | 04:45

    Pa Kina je već uveliko napravila digitalni juan i svakim danom sve više se koristi, dok Amerika sprema da do 2025 totalno izbaci papirni novac iz upotrebe i predje samo na digitalni dolar koji već postoji na kripto platformama (usd coin)... Inače veliki broj ljudi u USA uveliko koristi kartice a ne gotov novac... ! Pa ako dve mega finansijske sile koje drže pola para celog čovečanstva odrade to, ostatak sveta može samo da se tome prilagodi!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>