• 7

U našem komšiluku gas i struja od sutra osetno skuplji: Do čak 16 odsto

Većina domaćinstava u Hrvatskoj, tačnije dva miliona kupaca u toj kategoriji, još uvek je u sistemu javne usluge snabdevanja energijom

  • 7
Struja novac poskupljenje evro Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj će od sutra biti povećane cene gasa i struje, pri čemu će, uz vladine mere za ublažavanje tog rasta, prosečno domaćinstvo plaćati gas u sistemu javnog snabdevanja 16 posto skuplje, a električnu energiju 9,6 procenata skuplje.

Vlada je u prvoj polovini marta usvojila paket mera za ublažavanje udara rasta cena energenata na domaćinstva vredan 4,8 milijardi kuna (oko 633 miliona evra), podseća Hina.

Dodaje da su tim merama, između ostalog, predviđene izmene Zakona o PDV-u, subvencionisanje cena gasa za domaćinstva i male privrednike, te jednokratna pomoć penzionerima i pomoć socijalno ugroženima.

Premije Andrej Plenkvoć je tada sapštio da bi, bez tih mera, cene struje porasle za 23 posto, a gasa za 79 posto. Predstavnici Hrvatske elektroprivrede (HEP) su poslednjih dana u izjavama za medije izneli podatke da će prosečno poskupljenje za jednotarifna brojila iznositi oko 8,5%, a za dvotarifna - oko 11%.

Većina domaćinstava u Hrvatskoj, tačnije dva miliona kupaca u toj kategoriji, još uvek je u sistemu javne usluge snabdevanja energijom, po podacima HEP-a. Prosečna godišnja potrošnja kupaca s dvotarifnim brojilom iznosila je u 2021. godini 3.200 kWh, i njima će, po podacima HEP-a, račun porasti sa oko 250 na oko 280 kuna mesečno - sa 33 na 37 evra.

Usluge snabdevanja električnom energijom na hrvatskom tržištu pružaju još i slovenački Gen.I, kao i E.ON Hrvatska, firma u vlasništvu istoimene nemačke kompanije. I njihove korisnike očekuje rast mesečnih računa. Što se gasa tiče, Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera) je objavila da je trošak jedne od tri komponente za izračunavanje krajnje cene gasa za javno snabdevanje porastao za čak 141% - sa 0,1422 kune po kilovatsatu (kWh) do 31. marta 2022. godine na 0,3425 kuna po kWh za period od 1. aprila ove do 31. marta 2023.

S obzirom na taj rast troškova nabavke plina, prosečna krajnja cena gasa za domaćinstva će od 1. aprila porasti na 0,4610 kuna po kWh (bez PDV-a), ili za 77 posto, navodi se. Međutim, vladin paket mera, koji uz ostalo obuhvata i smanjenje stope PDV-a na gas sa 25 na pet posto, kao i odluku o subvencionisanju cene gasa sa 10 lipa po kilovatsatu - znatno će ublažiti poskupljenje gasa za domaćinstva na prosečnih oko 16 posto, dodaje Hina.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    31. mart 2022 | 14:53

    To se sprema teren za ovde...!?!

  • Гаргамел

    31. mart 2022 | 14:39

    Шта их брига за цену гаса. Они су се изборили за слободу и за своју државу која је сабласно празна као и све новонастале државе на тлу некадашње СФРЈ ... сећи ће шикару којом им је обрасла лепа њихова и грејати се !

  • 534

    31. mart 2022 | 14:32

    Imaju ludu sreću što je zima prošla ali novembar brzo dođe.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>