• 1

Isplata za restituciju za više hiljada bivših vlasnika: Ima i onih koji će dobiti manje od 1.000 evra

Akontacija za restituciju će danas biti isplaćena svima koji su dostavili potrebnu dokumentaciju

  • 1
Virtuelno zemljište kupovina zemljišta online

Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija isplatiće akontaciju obeštećenja u novcu za 3.462 bivših vlasnika, u iznosu od 4,55 miliona evra ( 4.556.054,48), na osnovu pravosnažnih rešenja o utvrđivanju iznosa obeštećenja, koje je prethodno donela Agencija za restituciju.

Akontacija za restituciju će danas biti isplaćena svima koji su dostavili potrebnu dokumentaciju, saopštilo je ministarstvo.

Iznos akontacije je 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja, po svim zakonskim osnovama bivših vlasnika, a isplata se vrši u dinarskoj protivvrednosti, po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Ukoliko je iznos obeštećenja manji od 1.000 evra, on će biti isplaćen u celosti, a ukupno ima 950 takvih rešenja.

U slučaju kada umesto bivšeg vlasnika pravo obeštećenja ostvaruju zakonski naslednici, iznos akontacije deli se na zakonske naslednike saglasno njihovim utvrđenim udelima.

Ministarstvo finansija naglašava da je, bez obzira na to da li se radi o bivšim vlasnicima, njihovim zakonskim naslednicima ili naslednicima preminulih primalaca obeštećenja, radi isplate akontacije, za svakog primaoca akontacije, potrebno dostaviti određenu dokumentaciju.

Ministarstvo poziva još jednom sve koji spadaju u pomenute kategorije, a do sada nisu dostavili potrebnu dokumentaciju, da to učine u najkraćem roku, kako bi im bila isplaćena akontacija. Planirano je da se ove godine isplati ukupno 5.638.263,63 evra, a danas se isplacuje akontacija za one koji su do sada dostavili potrebnu i validnu dokumentaciju.

Naredni krug isplate akontacije obveznicima čija rešenja postanu pravosnažna do 30. juna ove godine, biće 31. marta sledeće godine.

Izmenama i dopunama Zakona o izmenama i dopunama zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koje su usvojene u decembru 2020. godine, propisano je da se obeštećenje u vidu državnih obveznica Republike Srbije vrši emitovanjem obveznica, jednom godišnje za iznos obeštećenja koji utvrđuje Agencija za restituciju, na osnovu donetih rešenja o obeštećenju koja su postala pravnosnažna do 30. juna tekuće godine.

Na osnovu tih rešenja, isplata se vrši 31. marta 2023. godine.

A da li se restituciji nazire kraj, šta još ima da se radi, koliko je tačno vraćeno bivšim vlasnicima? Kako izgleda metodologija obračunavanja, da li je pravedna? Koje su opstrukcije pri restituciji? Kako rešiti problem napuštenih objekata i da li ima još nešto što nam traže poput Belog Dvora?

O svemu tome za Telegraf Biznis govorio je ranije Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Takođe, pisali smo i tome kako umalo da izgubimo nacionalno blago, značaja Belog dvora.

Video: Šta je najveći problem investitorima od placa do dozvole?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari