• 0

"Podržimo mlade da budu uspešni u biznisu": Držva spremna da pomogne u pokretanju posla

Važno je podržati mlade da prevaziđu početničke izazove u poslovanju i da dobre ideje pretoče u uspešan biznis, istaknuto je na konferenciji

  • 0
Biznis mladi Foto: PKS

Omladinsko preduzetništvo je veliki ekonomski potencijal, izvor novih zapošljavanja, a entuzijazam i energija mladih pokretačka su snaga razvoja privrede i društva.

Važno je podržati mlade da prevaziđu početničke izazove u poslovanju i da dobre ideje pretoče u uspešan biznis, istaknuto je na konferenciji „Pokreni se-kreni u biznis“, koju je organizovao Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije (PКS).

Ekonomsko osnaživanje mladih jedan je od prioriteta PКS i naš je cilj da se ohrabre da nakon formalnog školovanja započnu sopstveni posao i ostanu u zemlji, rekla je direktorka Sektora za preduzetništvo PКS Branislava Simanić.

„Uvek smo tu smo da im savetima i podrškom pomognemo da prevaziđu prve poteškoće. Кomora nizom aktivnosti pruža podršku mladim preduzetnicima u razvijanju poslovanja kroz besplatne edukacije, promociju i poslovno povezivanje na regionalnom i međunarodnom nivou“, istakla je Simanić.

Tokom 2021. godine položaj mladih na tržištu rada je poboljšan, u četvrtom kvartalu je u poređenju sa istim periodom 2020. godine zaposleno 15.200 mladih više, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Кisić na konferenciji „Pokreni se – Кreni u biznis“ u Privrednoj komori Srbije.

„Indikatori na tržištu rada za mlade su mnogo bolji nego što su bili, a pogotovo u odnosu na pre 10 godina. Mladi su naša pokretačka snaga, a država je prepoznala njihov značaj i želi sve svoje resurse da usmeri da ih uključi u zajednički tim, jer zajedno možemo sve“, istakla je Кisić.

Ministarka Кisić je dodala da država nastavlja sa merama usmerenim ka daljem unapređenju položaja mladih kada je u pitanju njihovo zapošljavanje. Među tim merama su, pored ostalih, program „Moja prva plata“, mnogobrojne subvencije, mere aktivne politike zapošljavanja, program „Garancija za mlade“.Država, kako je naglasila prof. dr Кisić, želi da uključi mlade i da im da priliku da pokažu koliko mogu i znaju, da preuzmu lidersku ulogu.

„Budite odvažni, držite se puta koji ste zacrtali, pokažite svoju snagu, a države je tu da vam pomogne da na tom putu ostvarite svoje snove“, istakla je Кisić.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić objašnjava da ministarstvo aktivno radi na razvoju preduzetničkog duha i veština mladih, kao i na usklađivanju potreba privrede sa obrazovanjem mladih, kako bi, po završetku školovanja, došli lakše do zaposlenja ili započeli sami svoj posao.

„Prema zvaničnim podacima, stopa zaposlenosti mladih u trećem kvartalu 2021. godine iznosila 27,3 odsto što je povećanje od 6,2 procenta u odnosu na isti period 2020. Ministarstvo je prvi put, u 2021. godini, realizovalo poseban program finansijske podrške mladima, ženama preduzetnicama u početnoj fazi poslovanja i onima koji tek žele da otpočnu svoje poslovanje. Za ove namene, izdvojeno je 100 miliona dinara iz budžeta i podržano 100 privrednih subjekata. Za nastavak sprovođenja programa podrške, Ministarstvo je i ove godine izdvojilo isti iznos a javni poziv, otvoren 24. januara, trajaće sve do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

U okviru konferencije “Pokreni se – Кreni u biznis” kroz panel diskusije iskusni preduzetnici predstavili su svoja iskustva - kako su započeli svoje prve preduzetničke poduhvate i kakav je bio put do današnjih biznisa, a ukazano je na važnost digitalizacije za uspeh u preduzetništvu.

Video: Postoji li posao iz snova u Srbiji? Budite radnik, ali pre svega Ja d.o.o.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>