• 11
 ≫ 

Bajden naložio najveće puštanje nafte iz rezervi SAD: Za sve okrivio "Putinov rat u Ukrajini"

 ≫ 

Bajden je rekao da je odluka o puštanju ovolike količine nafte iz strateških rezervi urađena u koordinaciji sa saveznicima i partnerima

  • 11
Džo Bajden nafta

Foto-montaža: Shutterstock

Američki predsednik Džo Bajden naložio je danas puštanje milion barela nafte iz strateških rezervi u narednih šest meseci kako bi sprečio rast cena energenata u SAD.

Bajden je u obraćanju rekao da će naftne kompanije koje ne crpe naftu iz neiskorišćenih izvora morati da proizvode naftu ili će morati da plate za svoju pasivnost.

On je rekao da je cena gasa u SAD skočila na 4,2 dolara za galon sa 3,3 s početka godine, kao i da je direktan uzrok tome "Putinov rat" u Ukrajini, prenosi CNN.

- Mnogi ljudi širom sveta više ne kupuju rusku naftu. I ja sam zabranio uvoz ruske nafte u Americi. Ali sam rekao da će to imati svoju cenu. Kako ruska nafta nestaje sa globalnog tržišta, opada snabdevanje nafte, a cene rastu, Putinovo povećanje cena sada pogađa Amerikance - rekao je Bajden.

On je pozvao američke kompanije da povećaju proizvodnju nafte.

Bajden je rekao da je odluka o puštanju ovolike količine nafte iz strateških rezervi urađena u koordinaciji sa saveznicima i partnerima.

- Imamo obećanje drugih zemalja da će pustiti desetine miliona dodatnih barela na tržište - rekao je Bajden.

Ovo bi bio treći put u poslednjih šest meseci da Sjedinjene Države koriste svoje strateške rezerve da "ohlade" cene na tržištu nafte i ujedno najveća količina plasirana na tržište u skoro 50-godišnjoj istoriji SPR-a.

Video: Vučić o krizi cena goriva: Umirili smo tržište naftnih derivata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mmmm

    31. mart 2022 | 22:53

    Zato vam je Jeljcin bio dobar- nekolilo litara viskija i radite sta i kako hocete.Na vasu veliku zalost Putin ne pije ,a i ceni svoju drzavu.Sad ce te morati da platite.

  • Nebojša Berak

    31. mart 2022 | 22:46

    Kakav sjajan potez Bajdena, fenomenalno, ovo daje ubrzanje slobodnom padu i potpunom haosu u USA. Debilana a nije pilana.

  • Nikolas

    31. mart 2022 | 23:28

    U UKRAJINI AMERI I ZAPAD A POSEBNO NEONACISTI RATUJU PROTIV RUSIJE SA CILJEM UNISTENJA RUSKE DRZAVE I PUTINA!!! PO BRZINI UVODJENJA SANKCIJA VIDE SE DA ZAPAD SVE RADI PLANSKI !! KAO STO JE NATO IMAO PLAN ZA BOMBARDOVANJE SRBIJE JOS 1992 GODINE DABI NAS BOMBARDOVALI 1999 GODINE!! PENTAGON PLANIRA RATOVE DECENIJAMA UNAPRED RADI OSVAJANJA SVETA!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>