• 1

Od danas ovako kupujete polovan automobil: Kako da izračunate sami porez?

Prve računice pokazivale su da će porez na prenos aposlutnih prava biti manji nego sada kada je reč polovnjacima mlađim od 10 godin

 • 1
Polovni automobili

Foto-montaža: Shutterstock

Kupac polovnog automobila, kada ga kupi od drugog građanina, od sada sam obračunava porez koji treba da plati i više ne mora da čeka na rešenje Poreske uprave Srbije da bi vozilo preregistrovao na sebe.

Vrednost upotrebljavanog vozila, na koju se obračunava ovaj porez po stopi od 2,5 odsto, više nije kataloška cena polovnih vozila po AMSS, već – poseban obračun po formuli koja uključuje zapreminu, snagu i starost vozila.

Novi način oporezivanja primenjuje se od juče ( 31. marta), a Poreska uprava Srbije objavila je i uputstvo za obračun ovog nameta, koji se automatski izračunava na osnovu unetih ličnih podataka na portalu Plati eUprave. Celo upustvo možete pogledati na sajtu ove instutucije. 

Isto važi i kod kupoprodaje i drugih polovnih vozila između građana, poput motocikala i kamiona.

Za kupoprodaju polovnjaka između građana ukinuta je dosadašnja procedura podnošenja poreske prijave, a uvedeno je samooporezivanje. Ovo je omogućeno izmenjenim Zakonom o porezima na imovinu u delu koji se odnosi na obračun poreza na prenos apsolutnih prava pri kupoprodaji upotrebljavanih vozila između fizičkih lica, čime se ubrzava procedura preregistracije vlasništva na novog vlasnika.

Prve računice, po usvajanju ovog zakona krajem prošle godine, pokazivale su da će porez na prenos aposlutnih prava biti manji nego sada kada je reč polovnjacima mlađim od 10 godina, dok će se kod starijih uvećati.

Mogućnost da sami obračunavamo i plaćamo porez na prenos apsolutnih prava

Na portalu Plati eUprave, od 31. marta 2022. godine, dostupna je nova elektronska usluga – građani koji kupuju polovni motocikl, automobil, kamion ili neko drugo motorno vozilo od sada sami obračunavaju i plaćaju porez na prenos apsolutnih prava, saopštila je Poreska uprava.

„Ako ste kupac nekog vozila od drugog fizičkog lica, u četiri jednostavna koraka, nakon unosa ličnih podataka i podataka sa saobraćajne dozvole, dobićete iznos poreza, koji možete odmah da platite na portalu putem kartice, ili možete generisati uplatnicu za plaćanje e-bankingom odnosno skeniranjem QR koda, ili odštampati uplatnicu i obavezu izmiriti na šalteru pošte ili banke“, ukazali su poreznici.

Građani tako, prilikom kupoprodaje od fizičkog lica, više ne dolaze u Poresku upravu kako bi pribavili rešenje o visini poreza, već porez, kako se objašnjava, mogu da obračunaju i plate elektronski, na portalu Plati.

Nakon overe potpisa na ugovoru kod javnih beležnika, kupac može otići pravo na šalter MUP-a, kako bi podneo zahtev za novu saobraćajnu dozvolu.

Video: U koži vozača Telegrafa na jedan dan: Katy The Cook zamenila kuhinju autom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Kola

  1. april 2022 | 11:41

  Pre plaćanja ili posle plaćanja u Mup do novu sapbracajnu? Nejasno...

  4
  1

  Podelite komentar