• 1

Reforma javne uprave uz podršku Evropske unije - DRI – odličan 5. Kritike na račun "vd stanja"

U poslednjem izveštaju SIGMA napredak Srbije u oblasti reforme javne uprave ocenjen u 4 od 6 oblasti

  • 1
finansije, papiri, analiza Foto: Pixabay

Dokle je Srbija stigla sa reformom javne uprave? Odgovor na to pitanje ponudjen je u izveštaju organizacije SIGMA – inicijative koju sprovode Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj i Evropska unija. Izveštaj za 2021. godinu pokazuje dobre ocene - u četiri od šest oblasti reforme javne uprave. U procesu reforme godinama imamo finansijsku, ekspertsku i drugu podršku Evropske unije. Izveštaj SIGMA targetira i oblasti u kojima još treba da se radi, a šta pokazuje objašnjava Gregor Virant, direktor pomenute organizacije.

-Izveštaj pokazuje ono što Evropska komisija definiše kao "moderaty prepared" - što znači da je Srbija umereno spremna za članstvo u EU, a to važi i u oblasti javne uprave. Znači da je stanje solidno, ali da još uvek ima mnogo toga da se uradi da bi administracija stvarno bila spremna za članstvo u Evropskoj uniji i, najvažnije, da bi građani i preduzetnici sa tim stanjem bili zadovoljni. Ako pogledamo malo rezultate u pojedinim oblastima, Srbija je napravila najveći napredak u oblasti pružanja usluga i elektronske uprave - kaže Virant.

Do sada se iz evropske kase oko 200 miliona evra slilo u reformu javne uprave. Zadatak reforme je da Srbiju približi, a potom po standardima i izjednači sa standardima koje imaju zemlje EU. Da bi se to desilo državi je potreban administrativni kapacitet.

-Uprava koja zapošljava profesionalce na osnovu njihovih znanja, veština i kompetencija, a ne na osnovu drugih kriterijuma. Upravljanje ljudskim resursima – slaba je tačka reforme - ocenjuje Virant.

-Većina najviših menadžera u državnoj upravi, najviših rukovodilaca praktično je stalno u položaju vršioca dužnosti, znači nemate na tim položajima ljude koji su izabrani po propisanoj proceduri i postavljeni na položaj za trajanje jednog mandata. To je veliki problem - smatra direktor SIGMA. On pojašnjava da u procesu reforme, Srbija ima jakih, ali i slabih tačaka, te napredak ocenjuje kao solidan, sa velikim manevarskim prostorom za poboljšanje.

U odnosu na prethodni izveštaj SIGMEA, Srbija je postigla jako dobre rezultate u upravljanju javnim finansijama, gde se, kako se pojašnjava, izdigla iznad proseka. Najviše pohvala ide na račun rada Državne revizorske institucije (DRI).

-DRI u Srbiji je jedna profesionalna institucija koja ima po zakonodavstvu i u praksi relativno visok stepen nezavisnosti i ono što je zanimljivo, njene se preporuke poštuju. Velika većina sve njene preporuke ispoštuje u tom smislu da institucije u kojima DRI radi svoje revizije, da one postupaju po preporukama Državne revizorske institucije. To je jedno ostrvo odličnosti, da tako kažem, u sistemu javne uprave u Srbiji - ocenjuje Virant.

Za 10 godina Državnu revizorsku instituciju Evropska unija poduprla je sa 2 miliona evra. Od 2016. reforma javne uprave oslanja se i na direktnu budžetsku podršku unije koja se sukcesivno uplaćuje. Izveštaj SIGME, ulazi u godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>