• 1

Fortenova grupa jedini vlasnik Merkatora: Akviziciju lanca koji posluje i u Srbiji završili na rođendan

Merkator je vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udelima u Srbiji i Crnoj Gori

  • 1
Prodavnica, supermarket, kupac, devojka, maska Foto: Shutterstock

Isplatom manjinskih akcionara sa 22,4 miliona evra Fortenova grupa stekla je sve preostale akcije i postala stoprocentni vlasnik Merkatora, saopšteno je iz te Grupe.

Prenosom ukupno 621.251 deonice na Fortenova grupu, završen je postupak isključenja manjinskih deoničara iz vlasništva Merkatora, a Fortenova grupa postaje jedini deoničar Merkatora.

U saopšenju za medije se navodi da je proces kupovine započeo 2014. godine, a da je poslednji korak napravljen na treću godišnjicu Fortenova grupe.

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško rekao je da je to bio dugotrajan i zahtevan proces ka formiranju vodećeg regionalnog maloprodajnog lanca robe široke potrošnje u regiji.

"U protekloj godini od formalnog transfera Merkatora u vlasništvo Fortenova grupe zaključili smo postupak isključenja malih deoničara, ali što je još važnije počeli smo da ostvarujemo pune potencijale od našeg poslovnog modela u maloprodaji postizanjem značajnih sinergija u poslovanju, koje reinvestiramo nazad u Grupu“, rekao je Peruško.

Merkator je vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udelima u Srbiji i Crnoj Gori, a Konzum je vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj.

Izvršni direktor Fortenova grupe za finansije Džejms Pirskon istakao je da je transakcija isplate manjinskih akcionarva bila vredna 22,4 miliona evra što je Fortenova isplatila iz sopstvenih sredstava.

"To pokazuje našu sve veću finansijsku i poslovnu snagu. Grupa je ostvarila veliki napredak tokom proteklih nekoliko godina, a ovom poslednjom transakcijom završen je još jedan korak u našim planovima, što nam daje dalje mogućnosti za investiranje i rast“, ocenio je Pirskon.

Video: Pređite što pre na e-fiskalizaciju, ne čekajte poslednji tren

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    4. april 2022 | 16:27

    Lepo..a bilo bi jos lepse,kada bi direktore,menadzere,poslovodje...naucili lepom ponasanju...ne maltretiranju radnika.Maloprodaja tj.radnci-prodavci podnose ceo teret za minimalac koji je tacno u dan(i jedino je to ok u firmi),topli obrok od 23 din dnevno,i regres od oko 200din mesecno..ulaze u platu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>