• 28

Stigao dopis od Gasproma do komšiluka: Traže da se sledeća rata za gas plati u rubljama

Gasprom je u dopisu obavestio da očekuje plaćanje u rubljama 18. aprila, kad Bugarskoj dospeva sledeća uplata za isporučeni gas

  • 28
Severni tok 2, Nord Stream 2 Foto: Tanjug/AP

Bugarska je dobila zvaničan dopis od Gasproma u kojem se traži plaćanje gasa u rubljama, potvrdio je bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov, ocenivši da je taj zahtev diskutabilan kako sa pravnog aspekta tako i sa stanovišta ugovornih odnosa.

Kako prenosi portal novinite.com, Bugarska je saglasna sa zajedničkim stavom Evropske unije da se promena valute - ne prihvati.

U dopisu Gasproma, koji je stigao u petak uveče, navodi se da ruska kompanija očekuje da će u budućnosti primati uplate za svoj gas samo u rubljama, dodaje portal.

„Rusija traži tako nešto. Sa stanovišta pravnih i ugovornih odnosa, diskutabilno je da li je to primenljivo i kako“, rekao je ministar Nikolov.

Dodao je da će se Bugarska držati zajedničkog stava EU, koja insistira da se plaćanje kao i do sada obavlja u dolarima ili evrima.

Prema rečima Nikolova, u ugovoru koji ima Bugarska kao valuta plaćanja naveden je američki dolar. Takođe je rekao da je Gasprom u dopisu obavestio da očekuje plaćanje u rubljama 18. aprila, kad Bugarskoj dospeva sledeća uplata za isporučeni gas.

Povodom neizvesnosti u pogledu toga šta će biti sa snabdevanjem gasom ako ne dođe do dijaloga sa Rusijom o plaćanju, Nikolov je ocenio da je „to pitanje koje je ekvivalentno pitanju koliko su predvidive akcije i bilo kakve dodatne sankcije Rusije protiv takozvanih neprijateljskih država“.

Video: Smeju li Bugari da prekinu transport gasa? Bajatović kaže da neće biti rubljizacije plaćanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belgrade

    4. april 2022 | 18:01

    Bugari su uvek bili na stranu zapada i nacista. Zato im je kako je a da su drugačije postupili jer smo bratski narod ne bi im se Rusija nametala niti bi ucenjivala ovako sami su trazili. Samo udrite braco Rusi njih i crnogorce najvise sti vise mozete...

  • Nebojša Berak

    4. april 2022 | 17:44

    Neverovatno, nacisticki olosi iz EU se pozivaju na pravo, a mimo odluke SB UN uveli sankcije, blokirali racune Rusije i imovinu. Gospodo, ili cete platiti rubljama ili gasa biti za vas NEĆE. I TU NEMA DVOUMLJENJA I ODSTUPANJA. Grejanje vode u stanovima nece biti moguce kao ni rad fabrika. Pogotovo ce Nemacka biti blokirana. A Bugari kao i Rumuni se krajem avgusta 1944 prebacili iz nacistickog tabora. Ovaj put ne treba prihvatati prebacivanje, nego im uraditi ODVALJIVANJE.

  • Jo

    4. april 2022 | 19:12

    BRAVO NEDAJ PUTINE DA TE EU ZEZA

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>