• 0
 ≫ 

Zemlju preplavili nemiri: Centralna banka se sprema da imenuje novog guvernera

 ≫ 

Centralna banka azijske zemlje još nije dala zvaničnu najavu o imenovanju novog guvernera, mada se on oglasio za britanski servis

  • 0
Šri Lanka, protesti, policijski čas Tanjug/AP

Južnoazijska zemlja Šri Lanka suočava se sa velikim nemirima i protestima, usled ekonomske krize. 

U državi od oko 22 miliona stanovnika, predsednik Gotabaja Radžapakša smenio je svog brata sa mesta ministra finansija i pozvao na vladu jedinstvoa u međuvremenu se oglasila i centralna banka.

Naime, ta institucija treba da imenuje novog šefa, pošto se nacija suočava sa najgorom ekonomskom krizom u poslednjih 70 godina. Zapravo, vest o tome da je guverner Centralne banke Šri Lanke, Adžit Nivard Kabral, ponudio da podnese ostavku i to objavio na Tviteru - preneo je Rojters, a u međuvremenu piše i BBC.

Britanski servis navodi da će Dr. P. Nandalal Weerasinghe u četvrtak preuzeti funkciju guvernera banke. Do masovnih troškova u zemlji najpre je došlo zbog rasta troškova života i nestanka struje.

Banka je, takođe, odložila odluku o kamatnoj stopi jer kreatori politike pokušavaju da stabilizuju nacionalnu valutu - šrilančansku rupiju.

Centralna banka azijske zemlje još nije dala zvaničnu najavu o imenovanju Weerasinghea, a portparol banke je rekao za BBC da čeka potvrdu od predsednika zemlje. S druge strane, govoreći telefonom iz Australije, Weerasinghe je kazao da mu je ponuđena pozicija i da ju je prihvatio.

- Preuzeću poziciju guvernera centralne banke kada se vratim u Šri Lanku, 7. aprila - rekao je.

Međutim, odbio je da komentariše bilo koji od svojih planova vezanih za rešavanje ekonomske krize u zemlji, kao i to kada će biti doneta odluka o kamatnim stopama. "Moram da se vratim i vidim kako ide", istakao je i dodao: "Ali, ja sam već počeo da radim".

Inače, Weerasinghe je bio zamenik guvernera centralne banke od septembra 2012. godine, a napustio je to mesto osam godina kasnije. Trenutno se nalazi u Australiji, gde radi kao nezavisni konsultant.

Istovremeno, u Peruu se širi talas demonstracija zbog naglog rasta cena goriva i đubriva, koji se ubrzao nakon napada Rusije na Ukrajinu, dok vlada te države pokušava da obuzda poskupljenja.

Demonstranti u blizini grada Ica, na jugu zemlje, zapalili su u ponedeljak kućice na naplatnim rampama i sukobili se sa policijom, a protesti se protežu od peruanskih planinskih oblasti do obale, izveštava Rojters.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>