• 1

Srbija je pola godine živela u arapskoj pustinji: Top 10 stvari koje je tamo uradila i predstavila svetu

Ekspo 2020 Dubai upravo je spustio svoju i zavesu

  • 1
Ekspo 2020 Dubai

Foto: Expo 2020 Dubai

"Srpska kuća pored Amazona i repova Emirejts aviona usred pustinje", "3 neobična srpska proizvoda za kojima su Arapi poludeli", "Srbi sklope posao i nakrive šajkaču": Otkrivamo koliko firmi počinje biznis u UAE i kako smo postali brend" - to su samo neki od naslova na našem portalu o prethodnih šest meseci učešća Srbije na najvećem događaju na planeti.

Telegraf Biznis je bio deo priče kao gost na Paviljonu Srbije, a tokom Svetske izložbe u Dubaiju, na kojoj su 192 zemlje predstavile najveće umove i inovacije današnjice i koji je posetilo više od 23 miliona posetilaca iz celog sveta.

Ekspo 2020 Dubai upravo je spustio svoju i zavesu, a naši tekstovi su tek deo globalne priče jer je Srbija dobila ogromnu pažnju svetskih medija.

Šta smo tamo postigli?

Najbolje govore činjenice o uspehu naših preduzetnika:

- Više od 1.200 privrednika u 9 tematskih delegacija

- Ostvareno 10.000 poslovnih kontakata sa predstavnicima više od 120 zemalja svih kontinenata

- Uspostavljen Biznis hab Srbije, prvi te vrste u svetu

- Potpisano više od 40 predugovora i ugovora

- Više od 20 kompanija priprema se za otpočinjanje poslovanja u UAE i na Bliskom Istoku

Najvažnije je da je Srbija postala brend koji ceo svet i svi na Expo prepoznaju po energiji, kreativnosti i inovativnosti, kažu naši sagovornici.

Srbija je nastupila sa temom “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”. Na arhitektonski upadljivom i potpuno digitalizovanom Paviljonu Srbije, od čak 2.000 kvadrata, Srbija je ugostila više od million i dvesta hiljada posetilaca, ostvareno je više od 10.000 poslovnih kontakata, a predstavljene su brojne inovacije zbog kojih je Srbija postala tema velikog broja svetskih i domaćih medija.

U Dubaiju su predstavljeni najveći ekonomski, tehnološki, investicioni, turistički i kulturni potencijali Srbije, a Srbija je osvojila svet i svetsku medijsku javnost dostignućima i inovacijama pre svega iz sektora kreativnih industrija, najmodernijih tehnologija i vrhunske nauke, predstavljajući se prvi put na ovoj manifestaciji pod modernim brendom nacionalne platforme Srbija stvara/Serbia creates.

Rekordi

Svetska izložba u Dubaiju do sada je osvojila mnogobrojne rekorde. Ovo je bila najveća manifestacija u arapskom svetu koja se odvijala na 438 hektara, ugostila preko 192 zemalje sveta i preko 13 miliona posetilaca, što je čini najvećim događajem u istoriji. Obeležila ga je i izgradnja najveće kružne kupole na svetu, veličanstvenog Al Wasl-a, 67 metara visoka i 130 metara široka kupola, pod kojom je svoj Nacionalni dan obeležila i Srbija.

Najvažnije predstavljene inovacije svakako su Metahuman – virtuleno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, prvo gejming selo u Srbiji, Strategija Srbije za veštačku inteligenciju, vrhunske VR tehnologije, “blockchain” i fintech tehnologije, digitalna poljoprivreda, ali i brojni kreativni Ii kulturni događaji u duhu moderne tradicije.

Predstavljanje Srbije simbolički je inspirisano revolucionarnom neolitskom vinčanskom kulturom, starom više od 7.000 godina. Ceo nastup povezao je zaostavštinu vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom i pružio mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode, tako i kroz različite prostore.

Održano je pet investicionih konferencija koje su okupile preko 400 investitora iz celog sveta, potpisano je više od 40 ugovora i predugovora, a više od 20 komapnija iz Srbije se priprema da otpočne poslovanje u UAE i na Bliskom istoku.

Paviljon Srbije - zašto je tako privlačio

Zašto smo bili tema svetskih medija pogledajte u pregledu top 10 stvari koje je Srbija predstavila na najvećoj globalnoj manifestaciji u svetu:

OŽIVLJAVANJE PRAISTORISJOG ČOVEKA OD PRE 10 000 GODINA – naša naučnica prof. Sofija Stefanović udružila je snage sa gaming kompanijom 3lateral iz Novog Sada (deo Epic Games-a), što je rezultiralo svetskom inovacijom – po prvi put u istoriji, uz pomoć jedinstvene Metahuman tehnologije razvijene u Srbiji, u mogućnosti smo, ne samo da vidimo kako je praistorijski čovek izgledao, već i da sa njim komuniciramo. Naš praistorijski čovek posle Dubaija, trenutno živi u Narodnom muzeju u Beogradu, odakle ga čeka turneja po Srbiji i svetu.

150 LICA SRBIJE – kroz preko 150 različitih događaja svetu smo predstavili naše vrhunske umetnike i kreativne stvaraoce. Bilo je nestvarno gledati kako publika sa svih meridijana igra uz muziku osmostrukog prvaka sveta na harmonici Petra Marića, hvataju ritam Ansambla Kolo, plače uz nestvaran glas Jane Rančić i muziku Ane Krstajić, peva Bregovićevu Mesečinu, uživa u originalnom spoju Stefana Milenkovića i dr Neleta Karajlića u Rock El Clasico, uz Nenada Vasilića, magičnu Lenu Kovačević, Slobodana Trkulju i Balkanopolis koji su oživeli „modernu tradiciju Balkana“, bendove Eyot i Naked, Jelenu Gavrilović, Sanju Kerkez i mnoge druge.

10 000 ŠANSI ZA BIZNIS – preko 1 200 predstavnika kompanija iz naše zemlje uspostavilo je preko 10 000 novih poslovnih kontakata sa predstavnicima preko 100 zemalja sa svih kontinenata. Prvi ugovori su već počeli da se realizuju, a preko 20 kompanija iz Srbije se priprema da otvori svoje poslovanje u Emiratima i na Bliskom Istoku.

Svi svetski Dubai Expo rekordi

Najveći putnički lift na Paviljonu Mobilnost koji u istom trenutku može da ponese čak 160 osoba Najveći solarni park na svetu Najduži džiju - džicu trening na Paviljonu Brazila Najveći interaktivni led pod na Paviljonu Saudijske Arabije koji je doneo i: Najveću vodenu instalaciju dugu 32 metra i Najveće interaktivno led ogledalo

2000 m2 INOVACIJA – Srbija je predstavljena u impozantnom Paviljonu koji nosi kosi krov vinčanskih građevina, a kroz digitalni svet mogli ste da se upoznate sa Vinčanskom kulturom, kao i sa srpskim velikanima koji su zadužili čovečanstvo poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića, ali i da istražite najveća blaga naših nacionalnih muzeja, tehnoloških inovacija i turističke ponude.

VINČA KAO INSPIRACIJA - Srbija se na Svetskoj izložbi predstavlja pod modernim brendom nacionalne platforme Srbije stvara, a tema nastupa glasi – “Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”. Inspiraciju smo pronašli u 7 000 godina staroj Vinčanskoj kulturi, tokom koje su se desile inovacije koje su uticale na razvoj kompletnog čovečanstva – prvo topljenje metala u istoriji civilizacije, prvo organizovanje ljudi u gradove, prve dvospratne građevine i iznad svega - miroljubivo društvo koje nije poznavalo podele.

Svetski mediji o Srbiji

O nastupu naše zemlje i inovaciji iz Srbije pisali su i izveštavali, pored velikog broja domaćih medija, mnogi strani mediji: CNN Arabia, Euronews, Sky news, The National, The Gulf News, China Media Group TV, Abu Dhabi i Dubai TV, British Herald, Time Out i mnogi drugi … Srbija je zahvaljući inovacijama, uspesima u kreativnim industrijama i nauci tako postala tema svetskih medija.

SRBIJA KAO „SILICIJUMSKA DOLINA BALKANA“ - Srbiju nazivaju još i rasadnikom IT talenata, liderom u kreiranju blockchain i fintech tehnologija, digitalizaciji. Naša zemlja je jedna od retkih država sveta koja ima Strategiju razvoja veštačke inteligencije, a predstavljeni su i Institut za veštačku inteliganciju, mreža Naučno-tehnoloških parkova i budući kreativno-inovativni multifunkcionalni centar “Ložionica”.

NA SCENI SA DEJVIDOM GETOM – Oni koji su sanjali da zavire u kabinu jednog svetski poznatog DJ-a na velikom evropskom muzičkom festivalu, želja se ostvarila na Paviljonu Srbije, gde su uz pomoć najsavremenije VR tehnologije mogli da urone u prizore i zvuke EXIT-a, najboljeg muzičkog festivala jugoistočne Evrope, i posete vrhunskog di-džeja Davida Getu dok kreira magiju, na samoj bini.

U GOSTIMA KOD LALE I SOSE - Srbija je kao ponosni domaćin Evropskog centra izvrsnosti za IKT rešenja u poljoprivredi, predstavila digitalnu baštu i novu viziju budućnosti poljoprivrede, u kojoj senzori postavljeni na robote (simbolično nazvane „Lala“ i „Sosa“) Instituta „Biosens“ iz Novog Sada, mogu da detektuju stanje biljke i da joj pomognu da bolje raste.

Dan za šampiona

Jedan gost je ipak privukao najveću pažnju svetskih medija, pored Lepenca od pre 10 000 godina, a to je bio svetski šampion Novak Đoković koji je na Paviljonu Srbije učestvovao u predstavljanju Novak Đoković Fondacije koju je održala njegova supruga i suosnivač Fondacije Jelena Đoković. Jelena i Novak su sa gostima podelili tajne uspešnog roditeljstva i predstavili svoj rad i misiju posvećenu ranom razvoju dece.

POBEDA SRPSKOG STARTAPA - Na takmičenju “Supernova izazov” u okviru Gitex Future Stars u Dubaiju, najvećem događaju posvećenom razvoju startapova u regionu Bliskog Istoka, Severne Afrike i Južne Azije, startap iz Srbije – “Joberty Technologies” osvojio je nagradu za najbolji u kategoriji Marketing Technology. I to u konkurenciji od 750 najboljih startapova iz celog sveta

PRVO GEJMING SELO - Najveća e-sport produkcijska kuća na Balkanu "Relog media" zajedno sa TV Arena E-sportom premijerno je predstavila projekat izgradnje prvog svetskog Gejming sela (Gaming village) u Srbiji kao i prve Gejming arene u svetu za organizaciju svetskih esport turnira. Inače, gejming industrija u Srbiji je jedna od najbrže rastućih grana kreativnih industrija.

Video: Trijumf Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>