• 2

Za 5 dana prestaje zabrana o poskupljenju goriva: "Vlada će zaštiti potrošače"

Uredba kojom su u periodu od 30 dana ograničene maksimalne maloprodajne cene određenih derivata (dizela i benzina 95) prestaje da važi 11. aprila

  • 2
Benzin benzinska pumpa gorivo benzin cene cena goriva

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Vlada Srbije će i u narednom periodu u skladu sa dešavanjima i trendovima na svetskom tržištu naftnih derivata činiti sve kako bi zaštitila domaće potrošače, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Uredba kojom su u periodu od 30 dana ograničene maksimalne maloprodajne cene određenih derivata (dizela i benzina 95) prestaje da važi 11. aprila.

U cilju stabilnog snabdevanja domaćeg tržišta naftnim derivatima obezbeđene su dodatne količine derivata u rezervama, koje omogućuju snabdevanje u Srbiji u periodu oko dva meseca, navode za Tanjug u Ministarstvu energetike.

Takođe, poručuju da će vlada obezbediti dovoljne količine derivata za nesmetano funkcionisanje privrede i stanovništva.

U Ministarstvu rudarstva i energetike podsećaju da je Uredba o ograničenju maksimalne maloprodajne cene derivata doneta u cilju zaštite domačih potrošača usled velikih poremećaja na globalnom tržištu cena sirove nafte i derivata.

Takve uredbe su, napominju, donele i neke države u regionu sa istim ciljem, kao što su Mađarska, Crna Gora i Hrvatska.

"Trenutna situacija na svetskom tržištu se ne smiruje, već se dodatno komplikuje zbog situacije u Ukrajini i poremećajima u snabdevanju. Iz tog razloga svakodnevno se prati dnevno trgovanje derivatima i sirovom naftom, kao i takozvani fjucersi za trgovanje u buducnosti", navode iz ministarstva.

Krađa goriva, gorivo

Foto: Shutterstock

Kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje derivatima tržišta Srbije, smanjena je akciza na derivate u iznosu od 20 odsto, a ograničena je i maksimalna maloprodajna cena, podseća ministarstvo.

Po sada važećoj uredbi, najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.

Cene se utvrđuju na osnovu mehanizma ustanovljenog Uredbom Vlade Srbije o ograničenju visine cena derivata nafte. Po Uredbi se cene ova dva derivata usklađuje svakog petka i objavljuju na sajtu Minsitarstva trgovine u 15 časova i važe nerednih sedam dana.

Najviše maloprodajne cene ovih derivata utvrđuje Ministarstvo trgovine svakog petka i objavljuje na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova.

Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarastva i energetike, svakog petka do isteka uredbe i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine. Ministar nadležan za poslove energetike bliže propisuje način obračuna prosečne veleprodajne cene derivata nafte evrodizela i evropremijuma BMB 95.

Uredba se ne odnosi na aditivirane derivate nafte.

Video: Vučić o krizi cena goriva: Umirili smo tržište naftnih derivata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>