• 5
 ≫ 

Peti paket sankcija Rusiji uključuje zabranu uvoza uglja: Kakav je stav EU, nakon predloga Komisije?

 ≫ 

Istovremeno, ukrajinski ministar spoljnih poslova kaže da će Ukrajina nastaviti da zahteva od Zapada embargo na rusku naftu i gas

  • 5
Sankcije Rusiji Rusija Foto: Shutterstock

Evropska unija mogla bi danas ili sutra da se dogovori o petom paketu sankcija Rusiji, koji bi podrazumevao zabranu uvoza uglja, najavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

- Možda danas popodne, ili najkasnije sutra - rekao je Borelj novinarima po dolasku na sastanak NATO, prenosi Rojters. Britanska agencija je juče objavila, pozivajući se na neimenovane izvore, da EU diplomate nisu odobrile novi paket sankcija Rusiji, koji je predložila Evropska komisija jer treba da se reše tehnička pitanja, uključujući to da li će zabrana uvoza uglja iz Rusije uglja uticati na postojeće ugovore.

Evropska komisija predložila je u utorak zabranu uvoza svih vrsta uglja iz Rusije, kao deo šireg paketa mera, kojim bi se dodatno ograničila trgovina sa Moskvom. Zbog toga je porasla i cena uglja na tržištu.

Istovremeno, ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmitro Kuleba, kazao je da će ta zemlja nastaviti da zahteva od Zapada embargo na rusku naftu i gas, nakon napada.

On je takođe zatražio još aviona, protivvazdušnih sistema, projektila i vojnih vozila od NATO saveznika, preneo je Rojters. "Nastavićemo da insistiramo na potpunom naftnom i gasnom embargu", kazao je Kuleba u sedištu NATO u Briselu, u prisustvu generalnog sekretara Severnoatlanske alijanse Jensa Stoltenberga.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    7. april 2022 | 09:19

    Samo mi nije jasno kako ce evropske glavesine da objasne svojim industrijalcima zasto zatvaraju svoje fabrike.

  • Mihajlo

    7. april 2022 | 10:49

    Mislim da bi trebalo uvesti i sankcije za vazduh koji dolazi iz Rusije, takodje blokirati sve recne tokove koji dolaze iz Rusije u EU. Takodje, napraviti rovove dubine bar 1km i sirine 100m na granici, kako se EU zemljiste ne bi dodirivalo sa ruskim.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>