• 6

Vlada danas usvaja novu uredbu: Da li će gorivo smeti da poskupi do kraja meseca?

Cene se utvrđuju na osnovu mehanizma ustanovljenog Uredbom Vlade Srbije o ograničenju visine cena derivata nafte

  • 6
Benzin benzinska pumpa gorivo benzin cene cena goriva Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Vlada Srbije će danas na sednici usvojiti novu uredbu o ograničavanju cene naftnih derivata, koja će biti identična postojećoj i važiće do 30. aprila -  izjavila je ministarka trgovine Tatjana Matić.

Uredba kojom su na 30 dana ograničene maksimalne maloprodajne cene određenih derivata (dizela i benzina 95) prestaje da važi 11. aprila. Matićeva je dodala da je tekst nove uredbe već usaglašen sa ministarstvima energetike, finansija i privrede i spreman za usvajanje na vladi.

Ministarka trgovine nije mogla u ovom trenutku da kaže kako će vlada po tom pitanju postupati nakon 30. aprila, ali je za Tanjug rekla sledeće:

"Vrlo je nezahvalno prejudicirati bilo šta u vezi sa cenama derivata, jer vidimo da cene sirove nafte na svetskom tržištu osciliraju. Ovih dana smo videli i veliki pad cene nafte. Nadamo se da će se cene derivata stabilizovati i mogu da kažem da smo u vezi sa tim umereni optimisti".

Po sada važećoj uredbi, najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.

Cene se utvrđuju na osnovu mehanizma ustanovljenog Uredbom Vlade Srbije o ograničenju visine cena derivata nafte.

Po Uredbi, cene ova dva derivata se usklađuju svakog petka i objavljuju na sajtu Ministarstva trgovine u 15 časova i važe nerednih sedam dana. Najviše maloprodajne cene ovih derivata utvrđuje Ministarstvo trgovine svakog petka i objavljuje na zvaničnoj internet stranici.

Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarastva i energetike, svakog petka do isteka uredbe i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine.

Ministar nadležan za poslove energetike bliže propisuje način obračuna prosečne veleprodajne cene derivata nafte evrodizela i evropremijuma BMB 95. Uredba se ne odnosi na aditivirane derivate nafte.

Video: Bez većih gužvi na pumpama: Gorivo se normalno prodaje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Disko

    7. april 2022 | 09:55

    Izbori su gotovi sad se nastavlja šišanje ovaca

  • Milos

    7. april 2022 | 09:50

    Gorivo treba da pojeftini a ne da poskupi i na svetskoj berzi cena goriva pala..

  • Boki

    7. april 2022 | 09:55

    Kad nafta bude besplatna kod nas ce biti 200 din i dalje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>