• 0

U smeru međunarodnog okruženja: NBS podigla kamatnu stopu, dalje prati svet

Kamatna stopa na depozitne olakšice iznosi 0,5 posto, a stopa na kreditne olakšice 2,5 procenata

  • 0
Srbija, srpska ekonomija Foto: Shutterstock

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) povećao je na današnjoj sednici referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena na 1,5 posto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu da su inflatorni pritisci na svetskom i domaćem tržištu jači i postojanijeg karaktera nego što se prethodno očekivalo, i da to zahteva dodatno zaoštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja, saopšteno je iz NBS.

U saopštenju se podseća da je NBS i u prethodnom periodu, kao odgovor na izazove iz međunarodnog okruženja, preduzela korake ka postepenom povećanju restriktivnosti monetarne politike, koristeći fleksibilnost koju joj pruža postojeći monetarni okvir.

Prosečna ponderisana stopa na aukcijama repo prodaje hartija od vrednosti je kontinuirano i postepeno povećavana od oktobra 2021. godine - ukupno za 84 bazna poena, dok se nije gotovo izjednačila sa referentnom kamatnom stopom.

Dodatno, merama NBS - smanjena je dinarska likvidnost bankarskog sektora na kontrolisan i ograničen način. Efekti tih mera, kao i aktuelno povećanje referentne kamatne stope, treba da doprinesu da se inflacija u srednjem roku kreće na niskom i stabilnom nivou.

Istovremeno, povećane su i kamatne stope na depozitne i kreditne olakšice NBS. Kamatna stopa na depozitne olakšice iznosi 0,5 posto, a stopa na kreditne olakšice 2,5 procenata.

Aktuelno zaoštravanje monetarnih uslova, prema oceni Izvršnog odbora, neće značajnije uticati na privrednu aktivnost u našoj zemlji. Fiksne investicije i privatna potrošnja nastavljaju da vode privredni rast i od početka ove godine, čemu doprinose obezbeđeni povoljni uslovi finansiranja u prethodnom periodu i preduzete mere ekonomske pomoći, povećani kapitalni izdaci države i rast zaposlenosti i zarada.

Izvršni odbor je prilikom odlučivanja uzeo u obzir i činjenicu da povećana neizvesnost na globalnom nivou može negativno uticati na tokove kapitala prema zemljama u usponu, uključujući i Srbiju, posebno ako se ima u vidu da su američke Federalne rezerve u martu započele ciklus povećanja referentne kamatne stope.

Svetska  ekonomija,  Džo Bajden Joe Biden Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Pored toga, iako još uvek nije najavila kada će povećati referentnu kamatnu stopu, i Evropska centralna banka je u martu, u uslovima jačih od očekivanih inflatornih pritisaka, odlučila da dodatno smanji obim kvantitativnog popuštanja tokom drugog tromesečja, što zahteva opreznost monetarne politike NBS.

Zbog nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta nakon izbijanja krize u Ukrajini, a pre svega zone evra koja je naš najvažniji trgovinski partner, izraženiji su i rizici naniže po naš privredni rast u ovoj godini, dodaje NBS uz ocenu da će efekti u najvećoj meri zavisiti od dužine trajanja krize.

Izvršni odbor je takođe konstatovao da je međugodišnja inflacija, koja je u februaru iznosila 8,8 posto, i dalje u najvećoj meri bila vođena rastom cena hrane i energenata. Istovremeno, bazna inflacija je još uvek znatno niža od ukupne inflacije i u februaru je iznosila 4,4 procenta međugodišnje, čemu je doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.

Prema poslednjoj aktuelnoj srednjoročnoj projekciji iz februara, inflacija bi u nastavku godine trebalo da se nađe na opadajućoj putanji i da se do kraja perioda projekcije približi centralnoj vrednosti cilja od 3,0 posto plus/minus 1,5 pposto.

Tome će ključno doprineti relativna stabilnost deviznog kursa koju će NBS bezbeđivati i u narednom periodu, kao i preduzete monetarne i fiskalne mere. U smeru niže inflacije, očekuje se da deluje i dolazak nove poljoprivredne sezone i po tom osnovu niži troškovi u proizvodnji hrane, kao i mere vlade kojima je ograničen rast cena goriva i omogućeno preduzećima da u prvoj polovini 2022. kupuju struju po znatno povoljnijim uslovima od tržišnih.

Odluke o monetarnoj politici NBS će u narednom periodu zavisiti od kretanja faktora iz međunarodnog i domaćeg okruženja i ocene intenziteta i postojanosti inflatornih pritisaka po osnovu ovih faktora, kao i uticaja na finansijsku stabilnost i brzinu ekonomskog rasta.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. maja.

Video: Tabaković: Trudimo se da u fazi uvođenja novih usluga sprečimo kao moguće negativne pojave

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>