• 0

Ovo je srpski grad koji ima prvo reciklažno dvorište u zemlji: Smanjenje divljih deponija za 80%

Otvoreno je prigodnom svečanošću

  • 0
Zaštita životne sredine, skupljanje đubreta, recikliranje, reciklaža Foto: Shutterstock

U okviru inicijative "Za nula otpada u Sremskoj Mitrovici" danas je otvoreno prvo reciklažno dvorište u Srbiji, u kojem je građanima omogućeno potpuno besplatno odlaganje kabastog otpada u osam specijalnih kontejnera.

Zahvaljujući pomenutom reciklažnom dvorištu, koje predstavlja značajan korak u borbi za očuvanje zivotne sredine, očekuje se smanjenje divljih deponija u gradu za 80 odsto, a građane će obradovati i smanjenje računa za komunalne usluge, saopšteno je.

Pomenuta inicijativa pokrenuta je od strane JKP Komunalije, a prošle godine pobedila je na konkursu u okviru projekta "Alternativno finansiranje i donacije za lokalne zajednice u Srbiji" na NALED-ovoj platformi za donacije.

Veliku finansijsku podršku za pomenuti projekat pružila je kompanija British American Tobacco, članica NALED-a, koja je za ovu priliku izdvojila 1,18 miliona dinara.

- U fokusu svih aktivnosti naše kampanje je zaštita životne sredine i stvaranje boljih uslova za život i rad u lokalnoj zajednici. Ono što je jako važno to je da smo u ovom projektu sarađivali sa institucijama Vlade Srbije, sa NALED-om i lokalnom samoupravom koja je prepoznala potrebu za ovakvim projektom. Sve što BAT radi svodi se na stvaranje održivosti - rekao je menadžer regulatornih poslova u kompaniji BAT, Dragan Penezić.

On je kazao da je reciklaža, kao jedan od najbitnijih elemenata te održivosti, upravo prepoznata ovim projektom. Penezić je izrazio zadovoljstvo što će od Reciklažnog dvorišta lokalna zajednica imati veliku korist. Predstavnici NALED-a su, takođe, istakli značaj reciklažnog dvorišta.

- Zaštita životne sredine je jedan od strateških reformskih prioriteta i zajedno s partnerima radimo na unapređenju prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, otpada od stakla i hrane, upotrebljenih baterija i sijalica i električnog i elektronskog otpada. Sa reciklažnim dvorištem oko 19.000 domaćinstava iz Sremske Mitrovice dobilo je priliku da aktivno ucestvuje u reciklaži - istakao je direktor Odeljenja za održivi razvoj u NALED-u, Slobodan Krstović.

Reciklažno dvorište otvoreno je tačno u podne prigodnom svečanošću.

- Građani nisu imali mogućnost da pravilno odlagažu kabasti otpad. Upravo zbog toga smo napravili projekat i dobili divne saradnike, sponzore i donatore koji su nam omogućili da konačno postanemo grad bez otpada - rekla je portparol JKP Komunalije, Tamara Milković.

Video: Godišnje sahranimo 50 miliona evra na smetlišta i deponije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>