• 1

Bugarska će u ovom slučaju gas plaćati 40% skuplje: Ministar kaže da "nema mesta panici"

Inače, prvi put od početka rata ruski energenti su na udaru sankcija Evropske unije, u okviru petog paketa

  • 1
Gasovod Foto: Shutterstock

Zamena ruskog gasa kupovinom od alternativnih isporučilaca podići će cene prirodnog gasa u Bugarskoj za najmanje 40 posto, izjavio je danas bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov, na sednici skupštinskog odbora za energetiku.

Nikolov je, kako prenosi portal novinite.com, rekao da "nije zabrinut za snabdevanje naftom i naftnim derivatima, jer je vlasnik rafinerije u Burgasu, iza kojeg u stvari stoji ruska naftna grupa Lukoil, registrovan u Švajcarskoj".

- Nema mesta za paniku i napetosti u društvu - dodao je on.

Podsećamo, kako smo juče preneli, prvi put od početka rata ruski energenti su na udaru sankcija Evropske unije, budući da je EU u utorak objavila svoje planove da uvede peti paket sankcija Rusiji, uključujući zabranu uvoza ruskog uglja, na predlog EK.

Kako je danas rečeno, evropski uvoznici većinu kupovina ruskog uglja obavljaju na spot tržištu, a ne na osnovu dugoročnih ugovora, a kada sankcije budu stupile na snagu - te kupovine će smesta biti prekinute.

Izaslanici Evropske unije trebalo bi danas da odobre zabranu uvoza ruskog uglja koja će u potpunosti stupiti na snagu od sredine avgusta.

Video: Smeju li Bugari da prekinu transport gasa? Bajatović kaže da neće biti rubljizacije plaćanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deni

    7. april 2022 | 17:26

    Nece Bugarska placat nista vec jadni gradjani u njoj. Marionete Amerike i EU bi dupe lizali njima u Briselu. Jadan narod samo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>