• 1
 ≫ 

Dva stava u CG: Nedelja za sada neradna, ali je promet zbog toga pao 20%

 ≫ 

Iz Privredne komore Crne Gore kažu da se ta zemlja mahom oslanja na turizam i ugostiteljstvo, te da "mora iskoristiti dolazak turista"

  • 1
Prodavnica, kasa, potrošačka kolica

Foto: Shutterstock

Za zaposlene u trgovini, u Crnoj Gori, nedelja ostaje neradan dan, saopštio je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS), Srđa Keković.

Naveo je i da mu "nije jasno zašto Privredna komora Crne Gore (PKCG) sada od Ustavnog suda traži ukidanje člana zakona o neradnoj nedelji".

Sa druge strane, Milica Lazarević iz PKCG kaže da "kao kompromis vide mogućnost rada nedeljom za vreme najvećeg priliva turista", piše portal CDM. Njih dvoje su argumente o (ne)radnoj nedelji "ukrstili" u emisiji Dobro jutro, Crna Goro na TVCG.

Milica Lazarević je, između ostalog, podsetila kako je nedugo nakon uvođenja neradne nedelje u martu 2020. počela kovid kriza, koja je ostavila trag na poslovanja.

- Zajedno sa neradnom nedeljom, to je dovelo do pada prometa u trgovini, pada ekonomske aktivnosti, otpuštanja radnika. Tada je bio zabranjen i rad određenim delatnostima koje pripadaju trgovini. Njihovi gubici su bili veliki. Tržnim centrima je bio zabranjen rad, i neka procena je da je došlo do pada prometa od 20% zbog neradne nedelje - kaže Lazarević.

Ipak, Keković razmišlja drugačije.

- Naši pokazatelji govore da prve godine nije bilo nikakvih otpuštanja u trgovini, da je poslovala pozitivno, dakle bez gubitaka. Prve takve stvari su se desile s kovidom i to nema veze sa neradnom nedeljom - kazao je Keković.

limun u prodavnici

Foto: Shutterstock

Stoga se postavlja pitanje da li u ovakvoj situaciji može doći do kompromisa koji bi zadovoljio i zaposlene i poslodavce. Milica Lazarević kaže da je njihov zahtev da se Ustavni sud izjasni po pitanju ustavnosti inicijative o neradnoj nedelji, a ako nije moguće njeno ukidanje - onda "da se radi određeni broj nedelja tokom letnje ili zimske sezone, ili makar tokom jedne smene".

Keković ponavlja ranija kompromisna rešenja: "Da rade preduzetnici i mikropreduzeća, do 10 zaposlenih, da se radi sezona - letnja i zimska ukupno pet meseci, da se uveća zarada za rad nedeljom 100 posto i da se poveća kontrola u poštovanju prava zaposlenih".

Lazarević napominje i da je ekonomija Crne Gore takva da se oslanja na turizam i uslužnu delatnost, te da se "mora iskoristiti dolazak turista".

Video: Blago povećana potražnja za namirnicama, trgovci kažu da robe ima dovoljno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Endokin

    8. april 2022 | 10:08

    Ne verujem u tu priču, ko god da je hteo nešto da kupi, kupiće ga bilo kojeg drugog dana. To su tzv. crv pričice privrednika kako bi pokušali da vrate svoje radnike opet u robovlasnički režim.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>