• 2

Najveće ruske banke "odsečene": Embargo podriva stabilnost ekonomije, može li Putin da doskoči?

EU je proširila i spisak sankcionisanih lica, uključujući ruske oligarhe, zvaničnike, poslovne ljude, predstavnike medija

  • 2
EU, Evropska Unija Rusija embargo Foto: Shutterstock

Savet EU potvrdio je danas da je u svetlu "kontinuiranog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i prijavljenih zločina koje su počinile ruske oružane snage u Ukrajini", odlučio da uvede peti paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji, koji bi trebalo da pojača pritisak na rusku vladu i privredu i ograniči "resurse Kremlja za agresiju".

- Ove najnovije sankcije usvojene su nakon zločina ruskih oružanih snaga u Buči i drugim mestima pod ruskom okupacijom. Cilj naših sankcija je da zaustave bezobzirno, nehumano i agresivno ponašanje ruskih trupa i da razjasnimo donosiocima odluka u Kremlja da njihova nezakonita agresija ima veliku cenu - poručio je šef diplomatije EU, Žospe Borelj.

Iz Saveta EU navode da peti paket sankcija protiv Rusije sadrži zabranu kupovine, uvoza ili prenosa uglja i drugih čvrstih fosilnih goriva u EU ako potiču iz Rusije ili se izvoze iz Rusije, od avgusta 2022.

Zabranjuje se pristup EU lukama plovilima registrovanim pod zastavom Rusije, a odstupanja se odobravaju za poljoprivredne i prehrambene proizvode, humanitarnu pomoć i energetiku, što uključuje i izuzeće od sankcija za izvoz ruske nafte u Srbiju.

Uvedena je zabrana bilo kog ruskog i beloruskog preduzeća u drumskom saobraćaju unutar EU, uključujući i tranzit, a odstupanja se takođe odnose na farmaceutske, poljoprivredne i prehrambene proizvode, uključujući pšenicu.

Iz EU u Rusiju se zabranjuje izvoz mlaznog goriva i druge robe, kao što su kvantni računari i napredni poluprovodnici, vrhunska elektronika, softver, osetljive mašine i transportna oprema, a uvoz se zabranjuje za drvo, cement, đubriva, i luksuznu robu kao sto su vodka i kavijar.

Uvedena je i opšta zabrana učešća ruskih kompanija u javnim nabavkama u državama članicama, isključivanje svake finansijske podrške ruskim javnim organima, a zabranjena je prodaja Rusiji i Belorusiji novčanica i prenosivih hartija od vrednosti denominiranih u bilo kojoj zvaničnoj valuti država članica EU.

Sankcije Rusiji Rusija Foto: Shutterstock

Uvedena je i potpuna zabrana transakcija za četiri ključne ruske banke, koje predstavljaju 23 procenata tržišnog udela u ruskom bankarskom sektoru, uključujući i drugu najveću rusku banku, VTB, čime će one biti potpuno odsečene od tržišta EU.

EU je proširila i spisak sankcionisanih lica, uključujući ruske oligarhe, zvaničnike, poslovne ljude, predstavnike medija, za koje je procenjeno da su imali "ulogu u invaziji" i "manipulaciji informacijama". Restriktivne mere su obuhvatile i porodice sankcionisanih, kako bi se "osiguralo da se sankcije EU ne zaobilaze".

Video: Da li je ovo još jedna zaplena jahte ruskih oligarha: Zver od 140 miliona zarobljena u Barseloni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    8. april 2022 | 15:14

    Ako su sankcije, kakva to odstupanja postoje? Može li objašnjenje, zašto je to tako?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>