• 0
 ≫ 

Kako do kredita od 90 miliona evra? Proverite da li je vaša firma "kandidat" za aktuelni program

 ≫ 

Privrednicima će na ovaj način prvi put biti dostupni dugoročni investicioni krediti sa rokom otplate od čak 12 godina

  • 0
posao, kancelarija Foto: Freepik

Ministarstvo privrede će uskoro objaviti javni poziv privrednim subjektima za učešće u novom investicionom programu "Oporavak i razvoj".

Privrednim subjektima će kroz ovaj program biti na raspolaganju krediti u vrednosti od 90 miliona evra, obezbeđenih preko Evropske investicione banke, koji će biti plasirani preko Fonda za razvoj Republike Srbije.

Privrednicima će na ovaj način prvi put biti dostupni dugoročni investicioni krediti sa rokom otplate od čak 12 godina, u okviru koje je grejs period do dve godine, pod povoljnom kamatnom stopom, saopšteno je.

Pravo da konkurišu za korišćenje sredstava po ovom programu imaće privredni subjekti koji imaju manje od 250 zaposlenih (sa punim radnim vremenom), kao i privredni subjekti srednje tržišne kapitalizacije (MidCap), definisani kao preduzeća sa minimalno 250 zaposlenih, a manje od 3.000 zaposlenih (sa punim radnim vremenom), a koji su u privatnom ili zadružnom vlasništvu i koji su registrovani u Agenciji za privredne registre i drugim odgovarajućim registrima. Sredstva se mogu koristiti za sledeće namene:

- kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje prostora za obavljanje delatnosti, ili skladišnog prostora i smeštajnih kapaciteta u turizmu, osim kupovine zemljišta;

- kupovinu nove ili polovne (do šest godina starosti) opreme za obavljanje delatnosti, uključujući alate i dostavna vozila kao i druga transportna sredstva, osim lakog teretnog vozila vrste N1;

- kupovinu računarske opreme;

- nematerijalna ulaganja (nabavka softvera).

Novi kreditni program predstavlja dodatak skupu programa koje Ministarstvo privrede već godinama sprovodi za podršku privrednicima, a koji predstavljaju kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih kreditnih linija Fonda za Razvoj Republike Srbije ili poslovnih banaka/lizing kompanija.

Novac, evri Foto: Shutterstock

Programi su međusobno usklađeni, tako da odgovaraju različitim potrebama korisnika, odnosno privrednim subjektima su na raspolaganju prilagođeni vidovi pomoći za različite faze njihovog rasta i razvoja.

Najveći broj programa se sprovodi u saradnji sa Fondom za razvoj RS i to: Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2022. godini, Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2022. godini i Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. godini, a dodatno se realizuje i program sa poslovnim bankama/lizing kompanijama, kako bi se obezbedilo da sto više sredstava bude dostupno privrednicima pod najpovoljnijim uslovima.

U programu u kojem su partneri ministarstvu u sprovođenju poslovne banke/lizing kompanije, kroz konkurenciju poslovnih banaka tokom procedure izbora partnera za program, korisnicima programa krediti se plasiraju pod najpovoljnijim kamatnim stopama uz veoma važan dodatni uslov da banke ne mogu tražiti hipoteku kao sredstvo obezbeđenja za konkretnu investiciju u opremu već je primarno sredstvo obezbeđenja zaloga na opremi koja se nabavlja preko ovog programa.

Video: Ovako ubuduće kupujete polovan automobil

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>