• 0

Kako su Rusi spasili kubansku industriju: Trošili milijarde na odmorima, a sada pustoš

Iako još uvek pogođena blokadom usled pandemije, odmarališta su računala na posetioce koji su im ostavljali mnogo para, sve dok invazija na Ukrajinu nije ponovo zaustavila putovanja

  • 0
Kuba, plaže, Karibi Foto: Pixabay/walternavarro

Nha Trang, odmaralište sa plažama na istočnoj obali Vijetnama, blogovi o putovanjima često nazivaju "Mala Rusija" — i tako odaju počast Rusima koji su tamo trošili mnogo novca, dok su boravili u vrhunskim smeštajnim objektima sa pogledom na toplo more.

Osoblje u živopisnom odmaralištu MerPerle Hon Tam Resort je do nedavno bilo u punom jeku, pripremajući se da dočeka još Rusa u martu, posebno imajući u vidu da u poslednje dve godine praktično nije primilo strane putnike zbog korona ograničenja.

A onda je došao rat, kao još jedan, ogroman udarac.

MerPerle Hon Tam Resort, koji između ostalog nudi kupanje u blatu, potrošio je skoro 44.000 dolara na unapređenje objekata, kupovinu više blata, sadnju drveća i proširenje menija restorana.

Ali, kako je rat u Ukrajini poremetio letove, a zapadne zemlje su uvele sankcije zbog kojih su kreditne kartice izdate u Rusiji - beskorisne, mnogi Rusi su otkazali svoja putovanja.

Tran Bao Doan, generalni menadžer objekta, kaže da je "ovo situacija koju nijedan turistički rukovodilac ne može da predvidi; takav pad prihoda utiče na našu sposobnost da plaćamo osoblje".

Ovaj rizort, međutim, nije usamljen u teškoj situaciji. Nema više "ruskih turističkih žarišta" ni na drugim popularnim, egzotičnim lokacijama: od Tajlanda preko Maldiva do Kube.

Za mnoge, rat je došao kao dvostruki udarac. Odmarališta, hoteli, barovi i restorani već su patili od nedostatka kineskih turista, koji su praktično zaključani državnom politikom covid-zero. Sada je ruska invazija na Ukrajinu uništila svaku nadu u skori oporavak.

Ostrva Maldivi Maldivi / Foto: Pixabay/suzyt

Kako je većina sveta van Kine počela da "živi sa virusom", Rusi su ponovo postajali uobičajeni prizor na suncem okupanim plažama Maldiva i odmaralištima u Varaderu, na severnom delu Kube, piše Blumberg.

Oko 1,5 miliona Rusa posetilo je Tajland 2019. godine i potrošilo 3,3 milijarde dolara, što je treći najveći izvor prihoda od turizma te zemlje nakon Kine i Malezije. Šri Lanka, koja se i sama bori da spreči bankrot usred devizne krize, ove godine je primila oko jednu trećinu posetilaca iz Rusije, Belorusije, Poljske i Ukrajine.

Daleko od Azije, ruski posetioci su postali "spas" za kubansku turističku industriju, sa 41 procentom ukupnog broja posetilaca prošle godine, prema Nacionalnom zavodu za statistiku i informacije. Prethodnih godina su kanadski turisti dominirali među međunarodnim dolascima.

Video: Zavirite u unutrašnjost prvih 3D kuća koje su spremne za useljenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>