• 0

Kineski "Tesla" diže cene: Akcije se stropoštale

Cene će ostati iste za nedavno lansirane limuzine ET7 i ET5

  • 0
Shanghai Auto Show Foto: Tanjug/AP

Kineska kompanija za električne automobile, Nio, saopštila je tokom vikenda da podiže cene i obustavlja proizvodnju pošto je najnoviji talas kovida stvorio izazove u lancu snabdevanja.

O obustavi proizvodnje smo i pisali u subotu, kompanija je izdala saopštenje, i rekla da mora da odloži isporuku električnih vozila kupcima, te da će zajedno sa dobavljačima raditi na tome da se proizvodnja nastavi uz poštovanje svih vladinih mera protiv kovida-19.

Akcije kompanije koje su kotirane u Hongkongu pale su skoro 9% na trgovanju danas, ujutru. Nio je u nedelju najavio da će podići cene za svoja tri SUV-a: ES8, ES6 i EC6, i to za 10.000 juana (1.572 dolara), počev od 10. maja.

Cene će ostati iste za nedavno lansirane limuzine ET7 i ET5, piše CNBC.

- Cene sirovina, posebno onih za baterije, porasle su "previše" ove godine, a da se u bliskoj budućnosti ne nazire trend pada - rekao je izvršni direktor Vilijam Li u okviru saopštenja.

Kaže kako su isprva mislili da mogu to podneti, ali sada nemaju "alternativu osim da podignu cene". Dodatno, "mole za razumevanje".

Inače, snabdevanje nekim auto-delovima je prekinuto od sredine marta, rekao je Li, i dodao kako je "proizvodnja kompanije do prošle nedelje uspevala da se oslanja na zalihe".

Poremećaji vezani za kovid pogodili su i tradicionalne proizvođače automobila. Folksvagen je u četvrtak saopštio da su njegove fabrike na periferiji Šangaja i Čangčuna ostale zatvorene do petka, 8. aprila. Indeks cena proizvođača u Kini je porastao za 1,1% u martu u odnosu na februar i 8,3% u odnosu na godinu dana ranije.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>