• 73
 ≫ 

Rafal krstari kao lovac, radar ga jedva vidi, a nalet leta košta hiljade evra: Kakav je avion koji Srbija želi

 ≫ 

Ovaj tip aviona ima superkrstarenje

  • 73
Rafal avion Profimedia/Nicolas RUNG - Aero

Srbija planira da nabavi francuske borbene avione Rafal, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Rojters, što, prema navodima britanske novinske agencije, eksperti vide kao "najnoviji znak da se Beograd distancira od tradicionalnog snabdevača oružjem i saveznika Rusije".

Rafal je višenamenski avion koji može da funkcioniše kao lovac, lovac-bombarder i izviđač za dejstvo po ciljevima u vazduhu, na kopnu i moru.

Ovaj tip aviona ima superkrstarenje, a bez uključivanja dodatnog sagorevanja motora, može da krstari brzinom od 1,4 maha.

Takođe, ima i smanjenu radarsku vidljivost koja je postignuta posebnim materijalima i RAM premazom, dok je specijalni premaz nanet na vetrobransko staklo i poklopac kabine.

Rafal se često smatra kompaktnim avionom, ponajviše jer je većina sistema integrisana u zmaj samog aviona, pa se na spoljašnjim nosačima mora nositi vrlo malo dodatne opreme.

Kako je ranije pisao Tango six, cena zavisi od toga da li je reč o kupovini polovne ili nove letelice, tako da primera, radi, novih 12 "rafala" koliko se pominje bi, zavisno od naoružanja, koštalo između 1,8 i 2,5 milijarde evra.

Preduslov da će se novi avioni uspešno koristiti jeste da postoji stručni kadar, s obzirom da je za eskadrilu od 12 letelica potrebno bar 15 do 22 pilota, ali i na desetine pripadnika tehničke službe.

Takođe, jedan sat naleta jednog Rafala košta između 16.500 i 18.000 evra.

I Hrvatska je najavila nabavku "rafala". Ona je svojih 12 rafala platila 1,1 milijardu evra.

– Hrvatski avioni će doći tek za tri godine. I to polovni. "Rafali" su izvanredni avioni. Voleo bih kada bi mogli i mi da ih nabavimo. Možda nove. Za tri godine mislim da ćemo mi drastično da osnažimo ratno vazduhoplovstvo i PVO – izjavio je ranije Vučić.

Video: Demonstracija sile: Ruski avioni koji nadleću Moskvu najmoćniji detalj Parade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    11. april 2022 | 16:21

    Potpuno idiotska odluka bi bila kupiti od Francuske avione RAFAL. Prvo nisu za uporedbu sa MIG i SUHOJ koji su boljih manevarskih sposbnosti i daleko jeftiniji. Drugo, od neprijatelja se ne kupuje strateska vojna oprema i naoruzanje. Trece, upadamo u problem zbog odrzavanja i daleko je skuplje. Nema ni jedan racionalan razlog da se ne kupe Rusji avioni npr. SUHOJ 35 i slicni.

  • Očajno pero

    11. april 2022 | 16:28

    Za novac koji bidali za Rafale možemo da kupimo dve ekadrile /32 komada Su 35SM/ daleko kvalitetniji od Rafala. 24 Rafala koštaće nas čak 3,5 milijardi sa oružjem plus obuka pilota i osoblja. Za te pare možemo da kupimo 32 lovca Su 35 i 10-12 bombardera Su 34. Obuka pilota nas nebi koštalo ništa, imamo zemaljske ekipe i sat leta je 2-3 puta jeftiniji od Rafala. Skupo nas košta ova kompezacija Francuzima za izgubljeni posao u Azstraliji pa su im sada dali Baklan kao tržište. Treba dobro da razmislino, nećemo li zbog ove već skupe priče i gas plaćati 700-800 evra. Ne verujem da će Rusi na ovo blagonaklono gledati. Drugo mislim da ćemo biti jednog jutra informisani da smo primljeni u NATO nacističku organitaciju. Samo da podsetim da su Francuzi ti koji najviše insistiraju da priznamo tkz. Kosovo i da su baš oni učwstvovali u prodaji organa koje su Srbima vadili Šiptari.

  • Raško

    11. april 2022 | 16:14

    Ako su isto dobri kao i francuski automobili onda teško nama

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>