• 6

"Mi, Ruskinje, lepe smo i bez Šanela": Influenserke isekle svoje tašne i prekorile kultni brend

Kompanija je u martu zatvorila svoje prodavnice u Rusiji, u skladu sa sankcijama EU

  • 6
chanel tašna Foto: Shutterstock

Invazija Rusije na Ukrajinu svakako nije donela samo rat i strahote vezane za njega, već se prenela i na sve aspekte biznisa u zemlji kojom upravlja Vladimir Putin.

Naime, brojne kompanije su se povukle iz Rusije, obustavile ili pauzirale svoje poslovanje, što se odnosi na kartičarske divove, lance brze hrane, modne i tehnološke brendove, itd.

Na kraju dana, ni influenserke iz te zemlje nisu "pošteđene" zapadnih sankcija uvedenih Rusiji - vladi, organizacijama i pojedincima.

Nedavno je svet obišla vest da je kultni modni brend Šanel (Chanel) uskratio Rusima mogućnost da kupuju njegove luksuzne prizvode - i to ne samo u Rusiji, već i u inostranstvu.

Ruskim uticajnim ženama sa društvenih mreža to se nimalo nije dopalo, te su u video snimcima prikazale kako uništavaju Šanel tašne. Inače, luks roba je u proteklom periodu, uprkos krizi, doživela značajan bum.

Prosečna Šanel tašna srednje veličine (tzv. Chanel Medium Classic Flap), koja je 1990. godine koštala 1.150 dolara - u julu 2021. je vredela čak 7.800 dolara. Kako je sothebys.com pisao ovog marta, ista tašna trenutno vredi 8.800 dolara.

Šanel je u martu zatvorio svoje prodavnice u Rusiji, prema uvedenim sankcija EU, koje se odnose na zabranu prodaje luksuzne robe u Rusiji po ceni većoj od 327 dolara.

Ruske influenserke kažu da je to čin rusofobije, te su odlučile da bojkotuju brend - uništavanjem svojih skupocenih proizvoda. Izazov je prva započela TV voditeljka i glumica Marina Ermoškina, koja je za USA Today rekla sledeće:

"Naterati Ruskinje, koje pokušavaju da kupe u radnji van teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza da potpišu ponižavajući dokument - kako nemaju nikakve veze sa Rusijom, i da insistiraju da to dokažu, te da obećaju da nikada neće nositi ove stvari na ruskoj teritoriji, po mom mišljenju je potpuna kontradikcija vrednostima savremenog sveta".

Ermoškina, inače, ima oko 300.000 pratilaca na Instagramu. Ona je prošle nedelje podelila video u kom se vidi kako uništava Šanel tašnu - i to baštenskim makazama.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Marina Ermoshkina (@amazing_marina)

I tu nije kraj. Ruska manekenka Viktorija Bonja je učinila isto, a na Instagramu je prati veliki broj ljudi - čak 9,3 miliona pratilaca.

"Ako Chanel House ne poštuje svoje klijente, zašto mi moramo da poštujemo Chanel House?" , istakla je Bonja u snimku, u čijem je opisu i hešteg #byebyeCHANEL.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by VICTORIA BONYA (@victoriabonya)

Izazovu se pridružila i Katja Guseva, koja radi kao di-džej. Ona je takođe makazama uništila svoj skupoceni, luksuzni Šanel komad, postavila video i rekla sledeće:

"Ja sam protiv rusofobije, protiv brenda koji podržava rusofobiju i diskriminaciju žena na osnovu nacionalnosti. Mi, Ruskinje, lepe smo bez obzira na to da li imamo Šhanel torbu ili ne".

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Екатерина Гусева (@djkatyaguseva)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odobrila je u četvrtak rezoluciju, koju su pokrenule SAD, da suspenduje Rusiju iz Saveta za ljudska prava svetske organizacije.

Video: Da li je ovo još jedna zaplena jahte ruskih oligarha: Zver od 140 miliona zarobljena u Barseloni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Go go

    12. april 2022 | 09:21

    Ruskinje najlepše žene na svetu, zajedno sa našim Srpkinjama.

  • Lun

    12. april 2022 | 10:11

    Bravo cure, i jeste predivne, ko negleda vasu zemlju, istom mjerom uzvracajte.

  • RastkoV

    12. april 2022 | 12:35

    Em lepe em pametne ..!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>