• 16

Šta nas čeka na moru ove godine? Doplata za klimu možda i 10 evra

Seničić je rekao da su cene turističkih aranžmana u najvećem broju slučajeva skočile između sedam i 12 odsto u odnosu na prošlu godinu

  • 16
Grčka, putovanje, letovanje, plaža Foto: Shutterstock

Direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić potvrdio je danas da će Grčka, prema najavama zvaničnika te zemlje, od 2. maja ukinuti sva kovid ograničenja za ulazak turista i da će u Grčku moći da se putuje samo sa pasošem, kao i pre pandemije.

Kako je rekao, aranžmani za uskršnje i prvomajske praznike su uglavnom rasprodati.

Seničić je rekao da će na mnogim turističkim destinacijama izostati veliki broj ruskih i ukrajinskih turista, zbog čega se može čak očekivati i manje spuštanje cena od maja ili juna.

Napomenuo je da, ipak, postoji veliko interesovanje turista iz zapadnoevrpskih zemalja, koji nisu mogli da putuju u prethodne dve godine, tako da će se tek videti šta će biti sa cenama.

Seničić je rekao da su cene turističkih aranžmana u najvećem broju slučajeva skočile između sedam i 12 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kaže da je zbog rata u Ukrajini gorivo dosta poskupelo i da će drumski prevoz poskupeti od pet do sedam odsto, dok će za aviokartu morati da se doplati 20 do 50 evra na čarter linijama.

Seničić, ipak, očekuje da će ova turistička sezona zbog velikog interesovanja biti bolja za 20 do 30 odsto.

Doplata za klimu

Kada je reč o Grčkoj, Seničić kaže da privatni odnosno apartmanski smeštaj nije u velikoj meri poskupeo i ne očekuje da će doći do poskupljenja.

Dodaje da se može očekivati veća doplata za korišćenje klime, sa pet na možda sedam, osam ili 10 evra dnevno, s obzirom da je struje u Grčkoj već poskupela više od 30 odsto.

"U privatnom smeštaju neće biti značajnog pomeranja, s tim što oni koji putuju autobusom mogu da očekuju da plate umesto, na primer, 60 evra povratnu kartu do severa Grčke da to bude oko 70 evra. Hotelskih gostiju iz Srbije svake godine ima oko 100.000 i tu su cene skočile do 10 odsto", naveo je Seničić.

Sagovornik Tanjuga kaže da zamenski vaučeri mogu, na osnovu odluke vlade, da se iskoriste do kraja 2022. godine.

Objasnio je da svi koji žele da iskoriste vaučere treba samo da odu do agencije od koje su ga dobili, ali da ima i agencija koje više ne postoje.

Video: Kako će Srbi da se pakuju za more, kad Grčka otvori granice

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 12. april 2022 | 13:18

    Pored ovakve situacije u svetu jos treba da razmisljamo o moru , zanimljivo , ko zna da li cemo sankcije dobiti jer nismo u eli Rusiji a vi pricate o moru

  • w

    13. april 2022 | 07:46

    Gdje god se mora plaćat klima neću ići sigurno.

  • Hoki

    12. april 2022 | 18:46

    Sad kad nam udare sankcije zbog Rusije nećemo nigde izaći iz zemlje ali nema veze za Rusiju ćemo trpeti i nećemo ići nigde na more ili u inostranstvo.. Sta fali 10-tak godina ne ići nigde van Srbije. Treba da se solidarisemo.. Tako rade saveznici..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>