• 25
 ≫ 

Sipali smo dizel u BIH za 100 maraka: Građani tamo plaćaju državi samo ova dva nameta po litru

 ≫ 

Vlasti podržavaju i ukidanje akciza na gorivo

  • 25
Benzinska pumpa, sipanje goriva Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

Rat u Ukrajini doveo je do velikih potresa na svetskim tržištima, a cene gasa, dizela i benzina skočile su svuda u svetu, u nekoliko evropskih država cena litre benzina veća je od dva evra – Norveškoj, Finskoj, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Švedskoj i Turskoj.

Srbija je zbog toga donela Uredbu o ograničenju cene za dve vrste goriva. Vlada Srbije propisala je način kako se utvrđuje maksimalna cena ova dva goriva na benzinskim pumpama, a primena ove uredbe produžena je do 30. aprila.

Nova maksimalna cena evro dizela je 196,4 dinara, dok evro premijum BMB košta 174,20 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Benzinska pumpa, sipanje goriva, račun Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

Dizel je, tako, 60 para jefitiniji nego proteklih nedelju dana, dok je benzin jeftiniji za 80 para po litru. Nove cene važiće do petka, kada će ministarstvo objaviti nove iznose maksimalnih maloprodajnih vrednosti za ove dve vrste goriva.

Mi smo sipali i u susednoj BIH gorivo, kako bismo uporedili cene, i uverili se da je na njihovim pumpama naftni derivat jeftiniji. 36 litara dizela smo nasuli za 100 maraka.

Vlasti RS podržavaju i ukidanje akciza na gorivo, ali sugerišu da ono bude na mesečnom nivou, s mogućnošću periodičnog produženja. Očekuje se da će parlament BiH ove predloge razmatrati tokom meseca. Distributeri nafte najavljuju niže cene goriva u narednom periodu.

Trenutno je, prema tamošnjim podacima, gorivo u proseku pojeftinilo 10-15 feninga po litri. Kako kažu u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS, na nekim pumpama litar je jeftiniji i do 0,3 KM.

Inače BIH važi kao država u kojj se sipa jefitnije gorivo, a mi smo obrazlagali zbog čega je to tako. Najviše, kako objašnjavaju za naš portal iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, a i kako se vidi na grafikonima koje su nam ustupili, u državnim davanjima, odnosno zahvatanjima. Građani BiH plaćaju samo dva nameta.

dažbine, gorivo Foto: UNKS

Reč je o naknadi za puteve i izgradnju i akzicama.

- U BIH su davanja državi daleko, daleko niža. Ali u Rumuniji i Mađarskoj nisu mnoge niže, a kompanije prodaju gorivo jeftinije - napominje za naš portal generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Video: Vučić pokazao slike zaliha koje je Srbija obezbedila: Nećemo osetiti glad, mirni smo za 6 meseci

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    13. april 2022 | 12:09

    Ali oni nisu ekonomski tigar...

  • @Kiki

    13. april 2022 | 12:54

    Kinezi kažu :Nije važno kolika ti je plata, već šta možeš da kupiš sa tom platom!! MI CRKAVICU!!

  • Draško

    13. april 2022 | 13:24

    A gde ima tog dizela po 196 din, posto sam svaki dan na putu i na koju god pumpu svratim kazu da tog dizela nema vec samo aditiviran po ceni od 217 do cak 230 din i ko grantuje da to nije obican evro dizel o kojem vi govorite od 196 a pumpe ga prodaju pod aditiviran i tako valjaju na svakom litru po 20-30 din ???? Sto se tice poredjenja sa drugim Zemljama kolko vidim i kod nas je skoro 2 eu za litar a uporedite plate pa vidite za kolko oni goriva mesecno rade a za kolko mi ! Nemoj da se lazemo, ovako i definitivno nece moci sve dok se Drzava ne odrekne svoje marze (akcize) koja je 100 din po litru goriva. Malo li je....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>