• 0
 ≫ 

Investitori presavili tabak: Tuže Ilona Maska zbog Tvitera

 ≫ 

Kolektivna tužba je pokrenuta u ime investitora koji tvrde da su izgubili potencijalnu dobit

  • 0
Ilon Mask Ilon Mask / Foto: Profimedia/Patrik Pleul/AFP

Grupa akcionara Tvitera podnela je tužbu protiv Ilona Maska jer nije blagovremeno, odnosno u zakonom propisanom roku, otkrio da je kupio značajan udeo u tom društvenom mediju, izveštava CNBC.

Mask, šef kompanije "Tesla" i SpejsEksa, objavio je 4. aprila da je stekao 9,2 posto udela u Tviteru za 3 milijarde dolara, što je izazvalo skok akcija te društvene mreže od vrtoglavih 27 posto, dok investitori na taj potez gledaju kao na glasanje o poverenju.

Savezni zakon o trgovanju nalaže da investitori moraju da obaveste Komisiju za hartije od vrednosti (SEC) u roku od 10 dana kada preuzmu više od 5 posto vlasničkog udela u nekoj kompaniji.

Mask, koji je počeo da kupuje akcije Tvitera u januaru, navodno je dostigao taj prag 14. marta, što znači da je do 24. marta trebalo da obavesti SEC o sticanju udela.

U tužbi, koju je sudu u Njujorku podnela advokatska kuća Blok & Leviton u ime nekoliko akcionara Tvitera, navodi se da je Mask iskoristio period od kada je dostigao prag od 5 posto do javne objave udela za kupovinu još više akcija Tvitera po nižoj ceni od one koju su dostigle nakon obaveštenja objavljenog na berzi.

Kolektivna tužba je pokrenuta u ime investitora koji tvrde da su izgubili potencijalnu dobit koju su mogli da ostvare da je Mask ranije otkrio da je kupio akcije Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>