• 1

Otac evra tvrdi: "Spirala se otima kontroli, idemo prema dnu"

Ova kritika možda je do sada najneprijatnija za vođstvo ESB-a.

  • 1
Mapa Evrope Foto: Shutterstock

Otmar Issing, slavni prvi glavni ekonomist Evropske centralne banke (ECB), kojeg smatraju jednim od očeva evra, vrlo je zabrinut zbog reakcije na rast cena.

86-godišnjak koji je postavio na noge zajedničko centralno bankarstvo Evropske unije izjavljuje kako je ECB oko inflacije postavila “pogrešnu dijagnozu“, a današnjim donosiocima odluka i ekspertima u ECB-u poručuje kako “žive u fantaziji“ dok se inflaciona spirala “otima kontroli“.

“ECB je masivno doprinela ovoj zamci u koju smo uhvaćeni i zbog koje idemo prema stagflacijskom okruženju“, naglasio je otac evra.

Ova kritika možda je do sada najneprijatnija za vođstvo ECB-a jer Issing nije na glasu kao neki ‘alternativni’ ili ‘nekonvencionalni’ ekonomista, ali je ipak nezadovoljan zbog preduge politike niskih kamata, kao i činjenice da je ECB u svom bilansu spremila neverovatnih 4,9 hiljada milijardi evra raznih hartija koje je kupovala kako bi stimulisala ekonomije evrozone.

Inflacija u evrozoni  je s rastom od 7,5 posto oborila novi rekord, a sve više podataka ukazuje na to kako bi neodlučno usporavanje i ukidanje monetarnih stimulansa moglo da donese dodatno ubrzanje rasta cena u aprilu. Štaviše, postaje sve očiglednije kako u indeksima rasta potrošačkih cena više nisu dramatični prvenstveno podaci o rastu cena energije, nego sada imamo i šokantni rast cena hrane koji će ostaviti teške posledice u siromašnijim zemljama. Issing procenjuje kako je velika greška ESB-što nije počeo da zateže monetarnu politiku još pre napada Rusije na Ukrajinu.

Globalni indeks cena hrane koji je vodio FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a) zabeležio je rekordan nivo otkako postoji, tj. od 1990. godine.

Video: Šta je pokazao startap skener, kakva je naša scena?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>