• 3

"Libija ne može da šalje više nafte Evropi - nema je": Iz Tripolija jasna poruka

Tripoli kaže da ne može da poveća isporuke nafte i gasa Evropi

  • 3
petroleum, nafta Foto: Pixabay

Libija trenutno nije u mogućnosti da poveća isporuke nafte i gasa Evropi, izjavio je za RIA novosti libijski ministar za naftu i gas Mohamed Aun.

"Libija ne može da poveća snabdevanje Evrope gasom ili naftom, pošto ih sada nema", rekao je šef resora. Prema njegovim rečima, „povećanje proizvodnje nafte u Libiji zahteva završetak procesa modernizacije (naftnih postrojenja) uz efikasno i transparentno upravljanje“.

Ranije je italijanska naftna i gasna grupa Eni saopštila da namerava da zameni rusku naftu zalihama sa međunarodnog tržišta i suspendovala je zaključivanje novih ugovora o isporuci sirove nafte iz Rusije.

Prema navodima kompanije, 2021. godine samo 18% sirove nafte koju prerađuje Eni bilo je ruskog porekla, a ovaj obim planira da nadoknadi kupovinom sa međunarodnog tržišta.

Kako je ranije rekao medijima šef Libijske nacionalne naftne korporacije (NOC) Mustafa Sanala, prosečan nivo proizvodnje nafte u Libiji u 2021. godini iznosio je 1,2 miliona barela dnevno, što je obezbedilo povećanje izvoza nafte za 310 odsto u poređenju sa do nivoa 2020.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>