• 4
 ≫ 

Očekuje se dvaput manji tranzit gasa kroz Ukrajinu: Oglasio se i Gasprom

 ≫ 

Stručnjaci još ne vide neuobičajenu dinamiku u opštem padu Gaspromovog izvoza gasa u Evropu u aprilu u odnosu na mart

  • 4
Gas, gasovod, zavarivač Foto: Shutterstock

Očekuje se da će tranzit ruskog gasa kroz ukrajinski gasno-transportni sistem danas biti upola manji od ugovornih obaveza Gasproma - nešto manje od 55 miliona kubnih metara od skoro 110 miliona kubnih metara.

Taj zaključak proizilazi iz podataka GTS operatora Ukrajine, prenosi ria.ru.

U međuvremenu se oglasio i Gasprom, koji je rekao da "isporučuje gas za tranzit kroz Ukrajinu redovno, u skladu sa zahtevima potrošača", te da isporuka na dan 19. aprila iznosi 54,8 miliona kubnih metara, saopštila je kompanija.

Prijave za pumpanje gasa kroz stanice Sudzha i Sokhranovka iz Rusije, formirane na osnovu tražnje u Evropi, na dan 19. aprila iznose 54,8 miliona kubnih metara, što je blizu nivoa od 18. aprila (56,9 miliona).

Ovo je skoro dvaput manje od maksimalnih obaveza Gasproma prema Ukrajini, prema ugovoru o tranzitu, koje iznose oko 109,6 miliona kubnih metara dnevno (40 milijardi kubnih metara godišnje).

Ukrajinski tranzit ruskog gasa, podstaknut političkim rizicima i hladnim vremenom, od kraja februara je na maksimumu ugovornih obaveza. Samo nekoliko dana sredinom marta malo se smanjio. Međutim, od 8. aprila ponovo je smanjen obim tranzita, na šta bi moglo da utiče toplije vreme u Evropi.

Ovo, međutim, ne ukazuje na kršenje ugovora o tranzitu, koji je po principu "pumpaj ili plati." Gasprom svakodnevno izveštava da gas isporučuje preko Ukrajine u skladu sa zahtevima evropskih potrošača.

Istovremeno, kompanija i dalje ne traži gasovod Jamal-Evropa, jedan od glavnih, ali balansirajućih pravaca za Gasprom. Od 7. aprila gasovod radi u obrnutom režimu, odnosno fizički tok gasa njime ide iz Nemačke u Poljsku, a ne obrnuto.

Stručnjaci još ne vide neuobičajenu dinamiku u opštem padu Gaspromovog izvoza gasa u Evropu u aprilu u odnosu na mart, dodaje se.

Video: Smeju li Bugari da prekinu transport gasa? Bajatović kaže da neće biti rubljizacije plaćanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogsr

    19. april 2022 | 08:58

    Zavrni im gas pa da gledamo nemire u celoj EU...bez posla..para ..namernica....

  • As

    19. april 2022 | 10:35

    Smanjuju gas Rusi.Nece da dodzvole punjenje skladista za sledecu zimu,pustaju taman koliko je dovoljno za dnevnu potrebu.

  • Milan

    19. april 2022 | 09:00

    Vise je otkazao nego sto je zakazao...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>