• 4

5 vrsta ulja drastično poskupelo: Nije lako naći zamenu za zejtin, repica 72% skuplja

Kernel, glavni ukrajinski proizvođač suncokretovog ulja, kaže da su "veoma male šanse da - dok rat ne prođe - dostignu 30% izvoza od ranije"

  • 4
Rast cena ulja Foto: Shutterstock

Širom sveta, ljudi ovih dana nose i postavljaju na ulice suncokrete, u znak solidarnosti sa Ukrajinom, koja je vodeći izvoznik žitarica i uljarica.

Ipak, u poslednje vreme cvet suncokreta predstavlja i nešto drugo, takođe vezano za rusko-ukrajinski sukob. To "nešto" je rast cena hrane, koji je odjeknuo na celoj planeti.

Iako su, naročito poslednjih godina, popularna i razna druga ulja - kao zdravije varijante - činjenica je da se suncokretovo ulje koristi najviše za kuvanje, gde ima bezbroj primena.

Doduše, cena mu je skočila prilično, i sada košta maltene kao kvalitetno maslinovo ulje - ipak, ovo drugo se i dalje radije koristi za salate i garnirunge.

Ulje se dobija od semena suncokreta, a prema podacima Nacionalne asocijacije suncokreta, veliki cvetovi koje možete videti u prostranim žutim poljima - mogu imati čak 1.00o do 2.000 semenki po cvetu.

Semenje se izvlači, presuje i cedi, a Ukrajina u regularnim okolnostima računa na skoro polovinu svetskog izvoza suncokretovog ulja, prema informacijama Mintech-a.

Ali, zbog rata, isporuke su dobrim delom obustavljene. Svet se suočava sa nestašicom ovog važnog proizvoda, dok potražnja ostaje na visokom nivou - to svakako utiče na podizanje cena, tj. uslovljava ga.

Kernel, glavni ukrajinski proizvođač, rekao je za WSJ da su "veoma male šanse da - dok rat ne prođe - dostignu 30% izvoza od ranije".

Stručnjaci kažu da kompanije rade na tome da nađu zamenu suncokretovom ulju - recimo u repičinom ulju. Iako potpuno drugačije, zanimljivo je da i tog ulja sada ponestaje, a cene su skočile 72 odsto.

Maslinovo ulje Foto: Pixabay

I tu nije kraj, traže se druge alternative, tako da razna ulja sada beleže rast svojih cena. Tako da su u martu suncokretovo, repičino, sojino i palmino ulje - dostigli rekordne nivoe, a inače važe za jeftina.

Maslinovo ulje koje, s druge strane, oduvek važi za skuplje - prošle godine je dodatno poskupelo, za 15 procenata. Ali, zamena, kao što smo pomenuli, nije uvek rešenje.

Naime, sojino ulje je problematično zbog eventualnih alergena i GMO uzgoja. WSJ dalje piše, pozivajući se na stručne izvore, da je sada potrebno "dobiti nove etikete, proći nove protokole", što je proces.

A kako cene ulja za kuvanje rastu, tako skaču i cene gotovo svih proizvoda. "Svaki deo sveta biće pogođen time", navodi se. Dodaje se da je, primera radi u Turskoj, zbog oštrog pada ponude - došlo do panične kupovine. U Iraku, protestanti su nazvali sebe "revolucionarima gladovanja".

Kako je rat uzeo maha, a potreba za suncokretovim uljem ne jenjava, tako su farmeri u SAD i svetu odlučili da posade više suncokreta u 2022. U Americi, sezona je negde u maju, a iz pomenute nacionalne organizacije navode da je očekivano povećanje sadnje za 20 odsto.

Ali, ni to neće biti dovoljno da zadovolji potražnju.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>