• 7
 ≫ 

"Živimo u vremenu kada više nije dovoljno završiti srednju školu i reći 'našao sam posao'"

 ≫ 

Moramo biti svesni da je izazov savremenog života i modernog digitalnog doba taj da moramo kontinuirano ulagati u sebe, kaže jedan od učesnika

 • 7
Talend Development Forum

Foto: Talend Development Forum

Organizacija AFA održala je drugi AFA Talent Development Forum prošle nedelje. Forum je okupio za samu temu relevantne aktere u društvu, predstavnike kompanija, države i akademske zajednice, koji su zajedno razgovarali o najvažnijoj temi današnjosti i budućnosti – razvoju talenata i podeli odgovornosti između obrazovnog i poslovnog sektora za pomenuti razvoj.

Forum su otvorili državni sektretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević i predsednica AFA korporativnog borda Diana Gligorijević.

"Živimo u vremenu kada više nije doboljno završiti srednju školu i reći “našao sam posao i radiću sada to što sam naučio”, već moramo svi kontinuirano investirati u celoživotno učenje i biti svesni toga da je jednostavno izazov savremenog života i modernog digitalnog doba taj da moramo kontinuirano ulagati u sebe", istakao je u svom govoru državni sekretar Dobrijević.

"Kompanija Huawei usmerena je na unapređenje digitalnih veština mladih i njihovo podsticanje da prepoznaju strast prema nauci i budu spremni da je istražuju. Uspešno sarađujemo sa tehničkim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Čačku i kroz razne programe kao što su Seeds for the Future, Women in tech, 1.000 dreams i slično, dajemo svoj doprinos u rešavanju ovog pitanja. Izuzetno smo ponosni na to što je organizacija AFA prepoznala našu posvećenost u ovoj oblasti i dodelila nam nagradu za Najbolji primer partnerstva kompanije i fakulteta", istakla je Jovana Tadić, PR menadžerka u kompaniji Huawei Technologies.

Tema događaja, „Kreiranje i razvoj talenata – odgovornost obrazovnog ili poslovnog sektora?“, obrađivana je za centralnim okruglim stolom Foruma. Svoje uvide ponudeili su renomrani stručnjaci poput profesora Dragana Lončara, redovnog profesora Ekonomskog fakulteta, Gabrijele Grujić Garić, pomoćnice ministra prosvete i kreatorke Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja Mirjane Kovačević, rukovoditeljke Centra za edukaciju i direktorke Poslovne akademije Privredne komore Srbije, i Nade Tubić, Channel Manager for EBG kompanije Huawei Technologies.

O kreiranju talenata u doba brzih promena razgovaralo se i u okviru panel diskusije: “Kreiramo li talente prema trenutnim ili budućim potrebama privrede?”, u kome su učestvovali profesor Aleksandar Nešković, redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta, Dragana Bećić, zamenica direktora za PR Kancelarije za IT, Zorica Grba, Senior Delivery Manager iz Huawei Technologies, i Ninoslava Petrović, direktorka za HR operacije i analitiku iz kompanije Yettel.

Ono što je donelo dodatnu vrednost Forumu jeste činjenica da je dijalog obuhvatio široki krug iskustava i perspektiva: biznis perspektivu (govornici iz kompanija Huawei Technologies, AIK banka, Mozzart, Unicredit banka, Poslovi Infostud, Coca Cola Hellenic, Addiko banka, Privredna komora Srbije, itd.), perspektivu države (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija) i perspektivu akademske zajednice (Ekonomski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Računarski fakultet, Fakultet za medije i komunikacije).

Pored navedenih, priliku da direktno učestvuju na panelima i podele svoje stavove i mišljenja imali su i daroviti studenti iz Srbije.

Video: Šta je pokazao startap skener, kakva je naša scena?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vesa

  20. april 2022 | 18:22

  Samo gazde neka plate, ima ko da radi i sa srednjom. Nego bi da se bogate na tudjoj grbaci, a radniku minimalac. Dosta je bilo!!!

 • Igi

  20. april 2022 | 18:03

  Nije tacno. Kompanije vape za radnicima i sa i bez visih skola. Treba samo uskladiti rad i zaradu, tacnije, treba platiti radnika koji vredno radi!

 • DARKO 100%

  20. april 2022 | 18:28

  Danas ako neznas engleski,nemas vozacku dozvolu ,i ako neznas kompjutere dzaba svaka skola i fakultet,a kruna svega za uspeh moras biti sam od sebe pokretacka energija za kreativnost i smelost za svoje poduhvate bez mnogo natezanja i kenjkanja

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>