• 0

Gigant briljirao na berzi: Akcije poskočile na vest o rekordnoj dobiti

Prihod kompanije je u periodu januar-mart porastao za 6,0 posto u odnosu na prethodni kvartal

  • 0
Tesla automobil

Foto: Shutterstock

Kompanija Tesla je u prvom kvartalu 2022. godine ostvarila rekordnu prilagođenu dobit, od 3,7 milijardi dolara, uprkos problemima u lancu snabdevanja, što je daleko više od 2,6 milijardi dolara - koliko su predviđali tržišni analitičari.

Teslina zarada u prvom tromesečju je takođe više nego trostruko veća od 1,1 milijarde dolara, zabeleženih u istom periodu 2021, i za 30 procenata veća nego prethodni rekord od 2,9 milijardi dolara, postignut u četvrtom kvartalu prošle godine, izveštava CNN.

Prihod kompanije je u periodu januar-mart porastao za 6,0 posto u odnosu na prethodni kvartal, na 18,8 milijardi dolara, dok je u poređenju sa lanjskim prvim tromesečjem - skočio 81%.

Akcije Tesle su porasle 6% nakon objave poslovnih rezulatata, na produženom trgovanju na Volstritu.

Prema izveštaju TV stanice CNBC, prihodi automobilskog sektora kompanije dostigli su 16,86 milijardi dolara u izveštajnom periodu, što je za 87 odsto više nego prošle godine. Bruto marža u automobilskoj diviziji je porasla na rekordnih 32,9 posto, dok je bruto profit Tesle u ovom glavnom poslovnom segmentu iznosio 5,54 milijarde dolara.

Rast prihoda je delimično podstaknut povećanjem broja isporučenih automobila, ali i podizanjem prosečnih prodajnih cena, saopštila je kompanija u izveštaju za akcionare. Uprkos tome, kupaca ima, a fabrike nastavljaju da rade punom parom.

U obraćanju akcionarima putem video-linka, finansijski direktor kompanije, Zahari Kirkhorn, i izvršni direktor, Ilon Mask, izneli su uverenje da "Tesla ove godine može ostvariti rast od najmanje 50 posto, u odnosu na poslovne pokazatelje iz 2021".

Ilon Mask

Ilon Mask / Foto: Profimedia/Patrik Pleul/AFP

Napomenuli su, ipak, da je kompanija izgubila oko mesec dana proizvodnje u pogonu u Šangaju, zbog kovid mera zatvaranja. "Proizvodnja se nastavlja na ograničenim nivoima i radimo na tome da se vratimo na punu proizvodnju što je pre moguće", rekao je Kirkhorn.

Mask je poručio da, uprkos ovim poteškoćama, smatra verovatnom mogućnost da njegova imperija u 2022. proizvede milion i po automobila. Upozorava i da će se kupci koji sada naručuju Tesline automobile - suočiti s dugom listom čekanja, te da deo njihovih narudžbina neće biti isporučen do sledeće godine.

Video: Zavirite na novi terminal beogradskog aerodroma Nikola Tesla

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>