• 0
 ≫ 

Makron: Embargo na ruski gas još nije tema, izaziva velike poteškoće

 ≫ 

Ruski predsednik kaže da je "glavni cilj Zapada da pogorša živote miliona ljudi"

  • 0
Emanuel Makron Marsej Francuska Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da bi pitanje uvođenja embarga na isporuke ruskog gasa Evropi moglo da postane predmet rasprave u okviru sankcija Ukrajini, ali do danas o tome nije razgovarano.

- Ovo je pitanje koje je, možda, na pregovaračkom stolu, ali ne još danas. Ugalj i nafta su "na stolu", gas još nije. Znamo kakve to velike poteškoće izaziva, i stoga ste me mnogo godina slušali kako govorim o energetskom suverenitetu Evrope - istakao je Makron za italijanski list Corriere della Sera.

- Svaki dan kada Rusija odluči da pređe na novi vojni, diplomatski ili taktički nivo, smanjuje svoje šanse da se vrati u normalu i smanjuje našu sposobnost da izgradimo trajni mir - dodao je.

Jedan broj zapadnih zemalja uveo je nove sankcije protiv Ruske Federacije zbog Ukrajine. Prema rečima portparola Kremlja, Dmitrija Peskova, "zapadne sankcije su veoma ozbiljne, Rusija se za njih unapred spremala".

On je dodao da zahtevaju analizu i koordinaciju resora, kako bi se razvile mere odgovora koje zadovoljavaju interese Ruske Federacije. Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da je "politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji".

Francuski ministar finansija je rekao da bi EU mogla uvesti embargo na uvoz nafte iz Rusije u roku od nekoliko nedelja.

Prema njegovim rečima, "glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi". Putin je takođe rekao da su Sjedinjene Države i Evropska unija faktički prekršile svoje obaveze prema Rusiji, zamrznuvši njene devizne rezerve.

Prema rečima Putina, "Rusija se neće izolovati, ne može biti strogo izolovana u savremenom svetu".

Video: Smeju li Bugari da prekinu transport gasa? Bajatović kaže da neće biti rubljizacije plaćanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>