• 0
 ≫ 

Čuvena pivara odlazi iz Rusije i gubi milijardu evra zbog toga

 ≫ 

AB InBev se ovim potezom pridružuje "trendu" odlazećih kompanija iz zemlje koja je 24. februara izvršila invaziju na Ukrajinu

  • 0
pivo, pivnica Ova čaša podseća na vrstu „tulip”, koja se koristi za belgijske ejlove, ali je verovatnije „snifter”, iz koje se, pored belgijskih piva, piju i imperijalni staut, dupla IPA, pšenička ili voćna piva, itd. Foto: Freepik

Belgijski proizvođač piva, Anhojzer-Buš InBev (AB InBev), prodaće vlasnički udeo koji drži u ruskom mešovitom preduzeću.

Taj potez će ga koštati gubitka od 1,1 milijardi dolara (oko milijardu evra), pošto se najveća svetska pivara pridružila globalnom trendu izlaska iz poslovanja u Rusiji, zbog napada na Ukrajinu.

Kompanija sa sedištem u belgijskom gradu Levenu, saopštila je danas da će prodati manjinski udeo u zajedničkom preduzeću AB InBev Efes, dodajući da je već u "aktivnim pregovorima" sa turskim partnerom Anadolu Efesom o kupovini udela, prenosi Blumberg.

U saopštenju AB InBev-a se navodi da će potencijalni dogovor uključivati i zahtev o suspendovanju licence ruskom mešovitom preduzeću da proizvodi i prodaje pivski brend Badvajzer u Rusiji.

AB InBev je ranije objavio da će, kao manjinski vlasnik u tom mešovitom preduzeću, pretrpeti gubitak od 1,1 milijardi evra zbog izlaska sa ruskog tržišta, koji će u finansijskom izveštaju za prvi kvartal iskazati kroz otpis nenovčane imovine.

Video: Nakon što se vakcinišete protiv korone, u ovoj pivari možete i da popijete Vakcinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>