• 5

Koliko bi Nemce koštao embargo na ruski gas? "Iznenadni prekid bi razorio celu ekonomiju"

Dženet Jelen poručuje da EU bude "pažljiva" s donošenjem takve odluke

  • 5
Evropa Rusija gas Foto: Shutterstock

Neposredna zabrana EU na uvoz ruskog gasa koštala bi Nemačku 180 milijardi evra izgubljene proizvodnje ove godine, upozorila je moćna centralna banka te zemlje.

Bundesbanka je u svom najnovijem mesečnom biltenu, objavljenom u petak, navela da bi embargo na ruski gas umanjio bruto domaći proizvod za 5 odsto u 2022. godini, što je izazvalo porast cena energije i jednu od najdubljih recesija tokom poslednjih decenija.

Procena centralne banke je daleko sumornija od procene akademskih ekonomista i verovatno će nastupiti žestoka debata o tome kolika je ekonomska moć evrozone, bez ruskog gasa.

Ukrajinska vlada, kreatori evropske politike i akademici tvrde da je prodaja gasa, nafte i uglja zapadu stabilizovala rusku ekonomiju i pomogla u finansiranju ratne mašinerije predsednika Vladimira Putina. EU će, stoga, zabraniti uvoz ruskog uglja od avgusta, ali će se isporuke gasa nastaviti.

Francuski predsednik Emanuel Makron je takođe rekao da se o gasu još uvek na razgovora.

Prošlog meseca, grupa od devet univerzitetskih ekonomista nazvala je posledice potpunog energetskog embarga "savladivim", rekavši da bi to umanjilo nemački BDP za samo 0,3 do 3 procenta. Međutim, rukovodioci industrije upozorili su da će uticaj biti ozbiljniji.

Benzin, Rusija, Amerika, SAD, Nemačka Foto: Shutterstock, Pixabay

Izvršni direktor BASF-a, Martin Brudermiler, rekao je da bi iznenadni prekid isporuka ruskog gasa mogao da uništi "celu nemačku ekonomiju" i da izazove najgoru ekonomsku krizu od 1945. godine.

Političari su takođe odbacili tvrdnje da bi ekonomski udar bio mali, a nemački kancelar Olaf Šolc je ocenio da su procene "pogrešne" i "neodgovorne". Ministar ekonomije Robert Habek kaže da će se "Nemačka odviknuti od ruskog gasa do 2024.".

Na sastancima MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu, u četvrtak, američka ministarka finansija, Dženet Jelen, pozvala je EU da bude "pažljiva" u pogledu zabrane uvoza ruske energije, upozoravajući da bi takav potez mogao naneti štetu globalnoj ekonomiji.

Pre rata u Ukrajini, Rusija je činila 55 odsto ukupnog nemačkog uvoza gasa, prema podacima nemačke vlade. Više od trećine tog gasa troši proizvodni sektor. U hemijskoj industriji, gas je potreban ne samo za proizvodnju električne i toplotne energije, već i za proizvodnju hemikalija dobijenih od ugljovodonika.  Nemačka vlada je prošlog meseca preduzela prve formalne korake ka racionalizaciji gasa.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    22. april 2022 | 14:24

    Putine zatvaraj odmah....!

  • Valjevac

    22. april 2022 | 15:35

    Putine odma zatvori slavine , prvo izvinjenje prema Rusiji pa onda pustaj..

  • Nes

    22. april 2022 | 19:05

    Tražite od Srbije da ne kupuje naftu i gas od Rusije, a šta rade ostale zemlje EU na čelu sa Nemačkom, što oni ne prestanu da kupuju, koji su kud i kamo bogatiji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>