• 0
 ≫ 

Reno bi da proda deo vlasništva u Nisanu? Treba im novac, akcije vrtoglavo skočile

 ≫ 

Ova prodaja bi mogla da pomogne finansiranju velikih strukturnih promena u kompaniji, navodi se

  • 0
Renault Kiger, SUV Foto: Renault

Francuski proizvođač automobila, Reno, razmatra prodaju dela svog vlasničkog udela japanskoj kompaniji Nisan Motor, kako bi prikupio nekoliko milijardi evra potrebnih za prelazak na proizvodnju električnih vozila, izveštava Blumberg, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Sam Nisan je možda voljan da kupi deo od 1,83 milijarde akcija koje Reno poseduje u japanskoj kompaniji, naveli su izvori njujorške agencije, koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

Reno bi, kako dodaju, mogao da potraži i druge kupce za deo svog 43-procentnog udela u Nisanu. Portparoli Renoa i Nisana odbili su Blumbergov zahtev za komentar.

Akcije Renoa skočile su danas oko podneva za čak 8,3% na berzi u Parizu, nakon objave ove vesti. Smanjenjem svog udela u Nisanu, vrednog 7,1 milijardu evra, Reno će doći u situaciju da "hoda po tankoj žici", balansirajući između očuvanja 23-godišnjeg partnerstva i rizika da se ono raspadne.

Iskrivljena uzjamna struktura vlasnisčkih odnosa, gde Nisan poseduje samo 15 posto vlasništva u Renou i nema pravo glasa, bila je bolna tačka razdora među Nisanovim rukovodiocima godinama unazad.

Ova prodaja bi mogla da pomogne finansiranju velikih strukturnih promena u Renou, koje je glavni izvršni direktor Luka de Meo skicirao u februaru ove godine, a moglo bi i da ublaži dugogodišnje tenzije između dve partnerske kompanije, ocenjuju analitičari.

Video: Promotivna cena karte za Soko i u maju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>