• 1
 ≫ 

MMF i Svetska banka pohvalili Narodnu banku Srbije i način upravljanja krizom

 ≫ 

Izdvojena je i ocena da je u 2021. fiskalni rezultat bio bolji od očekivanog

  • 1
Narodna banka Srbije, BNS, Zgrada Narodne banke Srbije Foto: Nikola Anđić

Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da je tokom sastanaka na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke, dobila pohvale za rezultate tokom kriza i ocenu da srednjoročni izgledi Srbije ostaju povoljni.

Delegacija na čelu sa guvernerom NBS, Jorgovankom Tabaković, uz učešće ambasadora u SAD Marka Ðurića, sastala se sa visokim predstavnicima MMF i SB, kao i s predstavnicima velikog broja investitora.

Ključne ocene date su tokom sastanaka sa zamenikom generalnog direktora MMF-a, Bo Lijem, i direktorom Sektora za Evropu MMF-a, Alfredom Kamerom. Delegacija se sastala sa timom MMF-a za Srbiju, a važni razgovori vođeni su i na sastancima Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj, u okviru Konstituence Švajcarske.

"Visoki zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda pohvalili su vlasti u Srbiji za odlične rezultate postignute i u uslovima velikih šokova", saopštila je NBS. Ističu se ocene da je srpska privreda odlično sprovedena kroz pandemiju, te da je još jednom potvrđeno da ima dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama.

Izdvojena je i ocena da je u 2021. fiskalni rezultat bio bolji od očekivanog, te da je i u aktuelnim uslovima u Srbiji očuvana stabilnost kursa dinara i finansijskog sektora.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miro

    24. april 2022 | 16:20

    Pa nije narod lud.Na glasanju dao podrsku onima koji rade za Srbiju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>