• 3
 ≫ 

Isplivala prepiska Gejtsa i Maska: Sukob oko "šortovanja" akcija izazvao buru na mreži

 ≫ 

Svetski mediji izveštavaju o sporu dvojice milijardera, jer su na Tviteru objavljeni "skrinšotovi" njihovih poruka

  • 3
Bill Gates, Bil Gejts, Elon Musk, Ilon Mask

Foto: Profimedia/SVEN HOPPE/AFP, Tanjug/AP

Ilon Mask nastavlja da bude u fokusu, ali ovaj put u "duetu" sa američkim milijarderom Bilom Gejtsom.

Naime, njih dvojica su imali ne baš prijatnu komunikaciju putem poruka, a na Tviteru su objavljeni "skrinšotovi" u kojima se pominju filantropski rad i borba protiv klimatskih promena, kao i "šortovanje" akcija Tesle.

Ukoliko vam nije poznat ovaj pojam, reč je o "kratkoj poziciji" ili short-selling-u, a to podrazumeva prodaju pozajmljenih akcija, kada se očekuje da će vrednost u narednom periodu pasti. Investitor ih, potom, kasnije otkupljuje, a razlika u ceni je zapravo profit.

A sada da se vratimo na pomenuti sukob. Osnivač Tesle je rekao kako jeste upitao Gejtsa o mogućem "šortovanju" akcija njegove kompanije, ali tvrdi da nije objavio nikakvu prepisku.

"Da li još imate kratku poziciju od pola milijarde dolara protiv Tesle", upitao je Mask, na šta je Gejts odgovorio: "Izvinite, ali nisam to još zatvorio. Voleo bih da razgovaramo o filantropskim mogućnostima".

"Žao mi je. Ne mogu ozbiljno da razgovaram o filantropiji i uticaju klime, kada imate takvu poziciju prema Tesli, kompaniji koja se trudi da reši klimatske probleme", uzvratio je najbogatiji čovek sveta.

Biznis Insajder ističe da je Mask potvrdio autentičnost prepiske, ali ostaje nejasno kako su "skrinšotovi" isplivali na mreži. CNBC je dalje objavio kako zastupnik Bila Gejtsa "nije bio slobodan da prokomentariše aktuelno dešavanje".

Medij podseća i da je Mask ranije spekulisao o mogućnosti da Gejts "šortuje" akcije Tesle, dodajući da je stariji biznismen pohvalio značaj rada Ilona Maska i njegove auto-kompanije kada je reč o borbi za očuvanje planete.

Video: Korona iznedrila neke startape, ali šta će biti hit rešenja u narednom periodu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    23. april 2022 | 17:15

    U prevodu to znaci špekulisanje, trange frange, ja tebi povecam vrednost akcija, ti zaradis pare na razlici, ali moras da mi platis , da se i ja tu "ugradim". Za "filantropiju" i " borbu protiv klimatskih promena "....kakvo licemerje. Najobicniji špekulanti, ne razlikuju se od pijacnih preprodavaca.

  • 🐴

    23. april 2022 | 21:25

    Sastala se ljudstva.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>