• 4
 ≫ 

U srpskom preduzeću konkurs za posao je stalno otvoren: Najviše traže ove zanatlije

 ≫ 

U "Šinvozu" je zaposleno i 30 žena, na mestima kontrolora, ali i zavarivača

  • 4
Železnica  radnik voz Foto-ilustracija: Shutterstock

Kompanija "Šinvoz" u Zrenjaninu bavi se proizvodnjom delova za železnički saobraćaj, a ugovorena proizvodnja uglavnom ide na inostrano tržište. Doduše, proizvode se i komponente za neke domaće fabrike.

Ali, postoji jedan problem - deficit radne snage.

Ugovoreni projekti su višegodišnji, a njihova vrednost je po nekoliko miliona evra. Ipak, direktor "Šinvoza", Radomir Miljuš, ne krije da za sada najteže dolaze do radnika, izveštava RTV.

- Taj nedostatak smo već prepoznali kao rizik u proteklom periodu i na tome radimo nekoliko godina. Imamo svoju školu za zavarivanje, gde vršimo obuku radnika - dodaje.

Preduzeće je, inače, uključeno i u proces dualnog obrazovanja, pa je tako otvoreno i jedno odeljenje u srednjoj školi za zavarivače. Ove godine je i prvo završno odeljenje za ovaj zanat.

U "Šinvozu" je zaposleno i 30 žena, na mestima kontrolora, ali i zavarivača. Jedna od njih je Monika Čordaš. "Htela sam da probam nešto što nije tipično za žene, i u početku mi jeste bilo teško", kaže Čordaš, a i Glorija Tripković je takođe želela da proba nešto izazovno.

- Čula sam da je dosta tražen posao i da je okej plaćen. Mislim da svaka žena u ovome može da bude dovoljno dobra, ako se trudi, isto kao i muškarac - ističe ova mlada žena i dodaje da "posao uopšte nije težak, štaviše, zanimljiv je".

"Šinvoz" trenutno zapošljava 250 ljudi, a kako je planirano proširenje - konkurs za nove radnike je stalno otvoren.

Video: Promotivna cena karte za Soko i u maju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jagodina

    25. april 2022 | 10:15

    Plata???

  • DRagutin

    26. april 2022 | 16:46

    Pa neka neko pita i radnike šta je bio razlog što su napustili Šinvoz a ne samo jedna strana da se čuje...

  • Zavarivanje

    25. april 2022 | 17:41

    Ako bravar dobro odradi pripremu, zavarivanje je lagan posao. Tig je u nivo heklanja, mig/mag malo teži pištolj. Ali je prljav posao pa ga gospođe izbegavaju. Kod nas rade tri žene i odlične su. Ne znam po kojim merilima je to muški posao.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>