• 2
 ≫ 

Trnovit put do vrha Tvitera: Šta bi Mask mogao prvo da promeni

 ≫ 

Investitori će dobiti 54,20 dolara za svaku akciju koju poseduju u Tviteru

  • 2
Tviter Foto: Profimedia

Najbogatiji čoveka sveta, Ilon Mask, uspeo je da ostvari svoj cilj, što se negde i očekivalo prema pisanju Blumberga, a to je da postane vlasnik Tvitera.

On je, naime, do sada imao 9% udela u Tviteru.

Ovaj "posao" je težak 44 milijarde dolara, i jedan je od najvrednijih te vrste. Inače, Mask se zalaže za slobodu govora, inače, pa i na popularnoj mreži koja važi za njegovu omiljenu.

Investitori će dobiti 54,20 dolara za svaku akciju koju poseduju u Tviteru.

Mask je 4. aprila otkrio da je kupio 9,2 posto udela u Tviteru, čime je postao najveći akcionar te mreže za mikro-blogovanje, što je izazvalo skok akcija te kompanije od preko 27 procenata. U podnesku, objavljenom na Njujorškoj berzi, on je naveo da je kupovina obavljena 14. marta 2022, prenosi Rojters.

Posle kupovine Mask je oglasio kratkim "jes" (da) na Tviteru, uz tekst o tome kako je sloboda govora osnova funkcionalne demokratije, a Tviter je digitalni centralni trg gde se o stvarima vitalnim za opstanak čovečanstva debatuje.

- Uložio sam u Tviter jer verujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora širom sveta, i verujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokratiju - rekao je Amerikanac Odboru kompanije.

- Međutim, od kada sam investirao, shvatam da kompanija neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu u svom trenutnom obliku. Tviter treba da se transformiše u privatnu kompaniju. Kao rezultat toga, nudim da kupim 100 procenata Tvitera za 54,20 dolara po akciji u gotovini, 54% premije u odnosu na dan pre nego što sam počeo da ulažem u

Tviter i 38 procenata premije u odnosu na dan pre nego što je moja investicija bila javno objavljena.

- Moja ponuda je moja najbolja i konačna ponuda i ako ne bude prihvaćena, morao bih da preispitam svoju poziciju kao akcionara - istakao je dalje.

Odnos Maska i Agravala

Izvršni direktor Tvitera, Parag Agraval, koji je na tom mestu od novembra - možda i ne ostane na toj poziciji pošto se kompanija složila sa prodajom Masku.

I dok nije sasvim sigurno kakav je odnos Maska i Agravala, izvesno je da Mask ima ono što deluje kao "bromansa" sa suosnivačem mreže, Džekom Dorsijem.

Naime, kada je objavljeno da će Dorsija zameniti Agraval, Mask je tvitovao mim u kom je izjednačio Agravala i bivšeg sovjetskog lidera Jozefa Staljina.

Mask je već izvršni direktor nekoliko kompanija, uključujući Teslu i SpaceX, pa možda neće želeti da vodi još jednu. Ali s obzirom na njegovu želju da malo razdrma platformu, moguće je da će želeti da postavi novog lidera, a to možda i ne bude on.

Kupovina dobra vest za one kojima je stalo do slobode govora

Američka političarka Tulsi Gabard prokomentarisala je vesti da je bord direktora Tvitera odobrio je prodaju kompanije milijarderu.

- Ako je ovo tačno, kupovina Tvitera od strane Ilona Maska mogla bi biti dobra vest za sve kojima je stalo do slobode govora - napisala je Tulsi Gabard na društvenim mrežama.

Ona je objasnila da sve zavisi od toga šta će Mask u stvari uraditi.

Podsećamo, Upravni odbor Tvitera usvojio je pre nekoliko dana ograničeni plan o pravima akcionara nazvan "otrovna pilula", sa ciljem da oteža milijarderu Ilonu Masku da preuzme kompaniju.

Video: Korona iznedrila neke startape, ali šta će biti hit rešenja u narednom periodu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>