≫ 

Rusija obustavila isporuke gasa Poljskoj? Država formira krizni štab

 ≫ 

Prema Onetovim informacijama, Rusija je obustavila isporuke gasa Poljskoj

Poljska Rusija gas blokada Foto: Shutterstock

Upravo su obustavljene isporuke gasa iz Rusije Poljskoj, a u toj zemlji se formira i tim za upravljanje krizom. Međutim, još ne stiže zvanična potvrda.

Prema Onetovim informacijama, Rusija je obustavila isporuke gasa Poljskoj.

„Nema saopštenja sa ruske strane da li je to ispunjenje ultimatuma kojim je Vladimir Putin nedavno zapretio. Zvanična saopštenja o ovom pitanju biće objavljena danas“, navodi se na sajtu.

Premijer Mateuš Moravjecki je prošlog petka upitan da li će se odlučiti da vrši transfere u rubljama, kako je to tražila ruska strana. Rok za plaćanje je dospeo prošlog petka.

- Sve pravne službe u Evropskoj komisiji rade na formulisanju mišljenja o ovoj stvari. Držaćemo se linije koju je razvila Evropska komisija. Ako se ispostavi da plaćanja u rubljama ne krše sankcije, države će doneti sopstvene odluke o ovom pitanju. I mi ćemo to takođe razmotriti. Ako se pokaže da takva regulacija plaćanja krši sankcije, mi ćemo se striktno držati ove linije Evropske komisije - odgovorio je Moravjecki.

Prema pismu koje su dobili kupci Gasproma, od 1. aprila ove godine, "neprijateljske zemlje" moraju da plate gas u rubljama ili u suprotnom Rusi da „zatvore slavinu“.

Većina zemalja Evropske unije, uključujući Poljsku i Nemačku, nije pristala na ovaj diktat. Nezvanično se saznaje da je u petak, 22. aprila, istekao rok za izmirenje plaćanja gasa u ruskoj valuti.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soko

    26. april 2022 | 17:13

    Treba Rusi da zavrnu gas svim zapadnim fašističkim zemljama.Neka im kauboji isporučuju brodovima kad su toliko glupi.

  • Tx

    26. april 2022 | 17:11

    Tim nacistima ste trebali odavno zavrnuti slavinu

  • Joja sa Kozare

    26. april 2022 | 17:20

    Ma trebali ste zavrnuti u januaru.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>