• 20
 ≫ 

Mali: Ova grupa radnika od danas dobija 10.000 dinara kao jednokratnu pomoć

 ≫ 

Ukupno je izdvojeno 1,6 milijardi dinara

  • 20
Izbori 2022 Siniša Mali

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Danas, sutra i prekosutra isplaćujemo jednokratnu pomoć od 10.000 dinara svim zaposlenima u obrazovanju, u prosveti i naučnima radnicima. Danas će leći novac i zaposlenima u školama od posebnog interesa. Sutra leže novac svim zaposlenima u visokom obrazovanju i naučne saradnike. Prekosutra svima drugima - rekao je ministar finansija Siniša Mali danas, gostujući u jutarnjem programu RTS.

To je ukupno, kaže, iznad 130.000 radnika u javnom sektoru, za koje je izdvojeno 1,6 milijardi dinara.

Osvrnuo se i na zaposlene u predškolskim ustanovama, i rekao da će sutra na sednici Vlade biti doneta preporuka lokalnim samoupravama - da se i zaposlenima u predškolskim ustanovama isplati ova jednokratna pomoč. Ta pomoć je, dodaje Mali, u nekim mestima već isplaćena.

Podsećamo, Telegraf Biznis je nedavno pisao upravo o ovoj temi, tačnije o vaspitačima kojima je plata ista već 10 godina.

- Mi se za sve ovo ne zadužujemo, ne idemo na međunarodno tržište kapitala, odnosno ne treba nam dodatni novac. Trenutno na računu imamo oko 160 milijardi dinara, apsolutno smo likvidni - istakao je.

Na današnji dan, udeo javnog duga Srbije u BDP-u iznosi 52,3 odsto, odnosno ispod EU limita od 60 odsto.

Koliko je teško usred globalne krize?

- Nije jednostavno, pratimo šta se dešava u svetu. Danas ćemo imati sastanak sa predsednikom oko kapitalnih investicija, da vidimo kako sve teče: auto-putevi, pruge... Razmišljamo o prioritetima za budućnost, ali sve što smo započeli, nastavlja se - rekao je ministar.

Mali ponavlja da je isplaćeno i 100 evra mladima, tokom ove godine, napomenuvši da "imamo prostora, te da su nam dobri rezultati ovog meseca". Kaže i da 16. maja ponovo počinje prijava za 100 evra za mlade, uzrasta od 16 do 29 godina.

Novac, evri

Foto: Shutterstock

Oni koji su se prethodno prijavili - nema potrebe da to učine ponovo. Isplata novih 100 evra kreće 1, 2. i 3. juna.

Fiskalizacija

Ostala su još 4 dana od uvođenja obaveznog sistema e-fiskalizacije. Dakle, rok za prijavu, tj. prelazak na novi sistem je poslednji dan aprila.

Video: Promotivna cena karte za Soko i u maju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baka

    27. april 2022 | 08:29

    A koliko će dobiti oni jadni radnici što rade za minimalac i čije radno vreme odredjuje gazda. U prosvjeti nisu male ni velike plate ali zato više ne rade nego što rade a o poklonima od đaka i roditelja suvišan komentar. Samo pokušavam biti realna.Na zapadu bi dobili otkaz odmah zbog korupcije.I ovom narodu treba dati prave plate i ceniti rad i težinu istog, kao dovesti u red i penzije gde isto postoje ogromne razlike u visini primanja.

  • Go go

    27. april 2022 | 08:31

    Pomislih da se setiše nas,radnika u proizvodnji.Naša je sveta obaveza da pumpamo novac u budžet, a za troškarenje su drugi zaduženi.

  • Aaa

    27. april 2022 | 08:30

    Sramota za nas vaspitace,kad treba pomoc i povecanje vaspitaci ne spadaju u prosvetu a kad treba da se smanji plata tu spadamo.Tugaa i sramotaaa

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>