• 28
 ≫ 

Gasprom potvrdio: Obustavljene isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj

 ≫ 

Ruski div nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu, od kompanija Bulgargaz i PGNiG

  • 28
Gas gasna industrija gasni transportni sistem Evropska unija i Rusija Foto: Shutterstock

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer nisu izvršile plaćanje u rubljama za isporučeno gorivo, izveštava Tas s.

"Gasprom eksport je obavestio Bulgargaz i PGNiG o obustavi isporuke gasa počev od 27. aprila do trenutka kada izvrše plaćanje kako je predviđeno uredbom", saopštila je kompanija.

Dodaje se da Gasprom eksport nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu od tih kompanija do kraja radnog dana u utorak 26. aprila, kada je istekao rok za izmirenje obaveza.

Ruska gasna kompanija je upozorila da su Bugarska i Poljska tranzitne države, zbog čega će "u slučaju nedozvoljenog izvlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina za treće zemlje, isporuke u tranzitu biti smanjene za izvučenu količinu".

U međuvremenu...

- Mađarska dobija ruski gas prema ugovoru sa Gaspromom preko Bugarske i Srbije, a Gasprom je obavestio Budimpeštu da se tranzitne pošiljke preko Bugarske posebno obrađuju - saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova, Peter Sijarto.

"Želim sve da uverim da obustava gasnih pošiljki Bugarskoj ne znači zaustavljanje tranzitnih pošiljki preko Bugarske", napisao je Sijarto na svom Fejsbuk nalogu, prenosi Rojters.

On je dodao da Mađarskoj dospeva sledeća obaveza za plaćanje ruskog gasa 22. maja, i da će ta zemlja transferisati sredstva u evrima Gazprombanci, gde će iznos biti konvertovan u rublje.

Video: Smeju li Bugari da prekinu transport gasa? Bajatović kaže da neće biti rubljizacije plaćanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>