• 2

Inflacija sve više pritiska Austrijance: 9 od 10 građana oseća posledice

Više od polovine ispitanih planira da u narednom periodu odustane od nepotrebne kupovine

  • 2
Austrija, benzin, gorivo Foto: Shutterstock

Neobuzdana inflacija za mnoge Austrijance postaje sve veći finansijski teret, pokazuje istraživanje javnog mnjenja.

Devet od 10 Austrijanaca kaže da oseća posledice poskupljenja u svakodnevnom životu, pre svega kod kupovine i na benzinskoj pumpi, proizilazi iz istraživanja instituta "Ipsos".

Više od polovine ispitanih planira da u narednom periodu odustane od nepotrebne kupovine.

Nedavno smo pisali o tome da situacija postaje sve teže i za naše građane, odnosno gastarbajtere, koji dugi niz godina žive i rade u Austriji, Nemačkoj i drugim državama.

Pored svakodnevnih potrepština čije cene su skočile 81 odsto, i troškova na pumpama (80 odsto), Austrijanci pre svega osećaju poskupljenje grejanja (63 odsto) i stanovanja (46 odsto). Oko 42% njih kazalo da oseća skok poskupljenja i prilikom posete restoranima ili kafićima.

Prema podacima Statističkog zavoda Austrije, cene u restoranima su u martu skočile za 6,6 odsto. Na rastuće troškove građani reaguju različitim mehanizmima kompenzacije - 58 odsto je reklo da odustaje od nepotrebne kupovine, a 44 odsto štedljivije greje.

Inflacija hrana prehrambena industrija rast cena Foto-ilustracija: Shutterstock

Polovina upitanih najavila je da generalno planira manje trošenje, a više štednje. Prisutna je i velika želja za povećanjem plata, ali samo 10 odsto to smatra realnim.

Kao glavni uzrok za rast cena Austrijanci navode situaciju u Ukrajini (68 odsto) i sa tim povezan rast cena energenata (61 odsto). Takođe, navode i logističke probleme, vezane za pandemiju (40 odsto), kao i globalni nedostatak sirovina (26 odsto).

Politika kamata Evropske centralne banke je faktor koji podstiče inflaciju - samo za 24 odsto Austrijanaca Više od dve trećine upitanih pretpostavlja da će inflacija i u budućnosti uticati na njihov život.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dane

    27. april 2022 | 12:48

    Gotovo je s'nama,sto zivimo u Austriji! Ja mislim da hvatamo zadnji voz i da bezimo. Ipak je Srbija ekonomski tigar

  • Zna se

    27. april 2022 | 13:19

    Neka pitaju političare koji im vode zemlju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>