• 0

Otvoren Sajam građevinarstva na Beogradskom sajmu: "Pokazaće ekonomski napredak zemlje"

Momirović je istakao da Vlada Srbije nastavlja veliki investicioni ciklus

  • 0
Sajam građevinarstva

Foto: Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC

Na Beogradskom sajmu danas je otvoren 46. Međunarodni sajam građevinarstva, a otvarajući ovu manifestaciju ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je ocenio da nema važnije manifestacije koja će pokazati ekonomski napredak i razvoj Srbije.

On je istakao da su za nama dve teške godine u kojima je građevinarstvo pokazalo da je sposobno da obezbedi stalan priliv investicija.

"Sada je na nama da gledamo kako bi se u budućnosti ovaj istorijski talas investicija srpskog građevinskog sektora nastavio. Vlada Srbije će učiniti sve da finansiranje ovog sektora teče bez problema", rekao je Momirović.

On je ocenio da moto sajma "Budućnost u izgradnji" najbolje govori o stanju duha i ambiciji koju svi u sektoru građevinarstva imaju.

"Sajam je prilika da pogledamo šta je ono najbolje što ima da ponudi i domaća i strana građevinska struka, arhitekte i projektanti. Da naučimo i usvojimo najmodernije standarde planiranja, projektovanja i izgradnje", rekao je on.

Kao primer izvaredne baze naveo je izgradnju "revolucionarnog projekta" brze pruge do Novog Sada koju je gradilo oko 150 firmi od čega 120 iz Srbije, te da je oko 10.000 radnika iz Srbije bilo direktno angažovano na tom projektu.

"Inženjeri i radnici stekli su ogromno iskustvo kao i reference da učestvuju u drugim ovakvim i sličnim projektima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu", naglasio je on.

Momirović je istakao da Vlada Srbije nastavlja veliki investicioni ciklus u infrastrukturne projekte, od nastavka brze pruge ka Budimpešti i rekonstrukciji pruge ka Nišu, preko izgradnje auto-puteva, pa do podizanja kapaciteta lučke infrastrukture.

Dodao je da je plan da se u okviru razvoja komunalne infrastrukture u Srbiji izgradi 7.000 kilometara kanalizacione infrastrukture i više od 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Kao veliki zadatak na kome mora zajednički da se radi naveo je poboljšanje kvaliteta tehničke dokumentacije.

On je pre otvaranja obišao deo izlagača na sajmu.

Govoreći na otvaranju, ambasador Holandije u Srbiji Joust Reintjes naglasio je da je uvođenje ozelenjavanja jedan od načina da se u građevinarstvu suočimo sa izazovom klimatskih promena i zagađenja vazduha.

Sajam građevinarstva

Foto: Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC

Ambasador je ukazao da kroz zeleni segment na sajmu holandske kompanije pokazuju kako ozelenjavanje može da podigne kvalitet života.

Dodao je da će se koristi od ozelenjavanja građevinarstva osetitit i na poboljšanju zdravlja ljudi i kroz opštu dobrobit, a podići će i vrednost nekretnina.

"Ozelenjavanje zašlužuje posebno mesto u novim projektima, ali i u revitalizaciji i rekonstrukciji", poručio je holandski ambasador.

Najavio je da će u okviru projekta Zeleni gradovi u Srbiji početkom maja delegacija gradonačelnika, urbanista, državni službenika i privatnog sektora Srbije boraviti u Holandiji gde će razmeniti iskustva i znanja kako bi i gradovi u Srbiji bili zeleniji i prijatniji za život.

Na otvaranju u ime generalnog sponzora Wienerberger Srbija obratio se Ivan Vujisić, koji je rekao da će na sajmu predstaviti inovativne stvari na svetskom nivou, podsećajući da su svetski lideri u proizvodnji glinenih materijala.

"Sve što posotji u svetu, garantujem da ćete naći u Srbiji na ovom sajmu", rekao je on.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je generalni pokrovitelj Sajma građevinarstva koji se održava pod motom Budućnost u izgradnji.

Sajam traje do 30. aprila a osim u halama održava se i na otvorenom. Na sajmu učestvuju 23 zemlje, a prvi put se pojavljuje i Indija.

Kao prateća manifestacija Sajma građevinarstva na Beogradskom sajmu se održava i Sajam kamena i prateće industrije.

Video: Promotivna cena karte za Soko i u maju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>