• 0

Kako je nastao Erbasov dvospratni div? Prvi put poleteo na ovaj dan, pre 17 godina

Boing je već uveliko bio prisutan na specifičnom tržištu, sa modelom 747

  • 0
Airbus A380, divovski dvospratni avion Foto: Lystseva Marina / TASS / Profimedia

Pre tačno 17 godina, 27. aprila 2005, evropska avio-kompanija Erbas (Airbus) je prvi put pustila "u etar" gigantski avion na dva sprata - Airbus A380.

Letelica je predstavljena malo ranije, 18. januara 2005. u Tuluzu, francuskom gradu.

Inače, zanimljiv je podatak da je prvi redovni putnički let modelom A380 obavljen 25. oktobra 2007. godine, za avio-kompaniju Singapur erlajns.

U pitanju je širokotrupni, četvoromotorni avion, najveći putnički na svetu, u kojem se gornji nivo putničke kabine prostire celom dužinom trupa. Kapacitet letelice se kreće između 525 i 853 putnika, a može da ponese maksimalni teret do 590 tona.

Prema podacima koji se mogu naći, dolet A380-800 je 15.400 km, što je dovoljno za neprekidne letove od Njujorka do Hongkonga, sa prosečnom brzinom od 945 km/h.

Airbus A380, divovski dvospratni avion Airbus A380 / Foto: Markus Mainka / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako je nastao?

Grupa Erbasovih inženjera, predvođenih Žanom Roder, u tajnosti je započela rad na razvoju linijskog aviona ultra-visokog kapaciteta (engl. Ultra-high-capacity airliner - UHCA), radi kompletiranja sopstvenog asortimana proizvoda i prekida dominacije Boinga.

Bilo je to u leto 1988. godine, a podsećamo da je Boing Erbasu "ljuti" rival.

Američka kompanija je već uveliko bila prisutna u tom segmentu tržišta (od ranih sedamdesetih godina), sa modelom 747. U to vreme, bilo je mesta samo za jedan profitabilni avion.

Ipak, nakon formalne prezentacije glavnom menadžeru Erbasa, u junu 1990. godine, Roder je dobio odobrenje za dalje istraživanje projekta UHCA, koji je javnosti predstavljen iste godine na vazduhoplovnom sajmu u Fernborougu, sa ciljem da se operativni troškovi - u odnosu na Boingov avion 747-400 - smanje 15 odsto.

Ostalo je istorija...

Video: Promotivna cena karte za Soko i u maju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>