• 2

Mihajlović: "Nema najava o prekidu isporuke gasa iz Bugarske, ali..."

Ministarka rudarstva i energetike kaže da je naša zemlja u kontaktu sa bugarskom stranom

  • 2
Rat u Ukrajini energija, Bugarska Gasprom, Bulgaria Gazprom Reax

Foto: Tanjug/AP

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je gostujući na RTS da je snabdevanje gasom Balkanskim tokom stabilno i da, za sada, nema najava o prekidu isporuke gasa iz Bugarske, ali da će država pokrenuti krizni plan ukoliko do toga dođe.

- Srbija redovno dobija ugovorene količine gasa Balkanskim tokom preko Bugarske, koja je tranzitna zemlja i kojoj je obustavljena isporuka gasa. Za sada je sve uobičajeno, što ne znači da nismo spremni za svaku situaciju. Mesecima se spremamo za svaku situaciju. Nema nikakvih najava, u kontaktu smo sa bugarskom stranom, ali ne znači da ne može da se desi da Bugarska, budući da je 100 odsto zavisna od ruskog gasa, odluči da preuzme deo iz tranzita za sebe. Mi smo spremni, što znači da imamo gasa u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru za više od mesec dana; druga opcija kriznog plana je supstitucija, najčešće je to mazut ili ograničenje isporuka - rekla je ona i dodala:

"Treća stvar je da ruski partneri nastave isporuku preko Mađarske. U svakom slučaju smo spremni za svaku vrstu scenarija u momentu energetsko-političke krize".

Mihajlovićeva je rekla da Balkanskim tokom dobijamo 6 miliona kubnih metara gasa, da je jučerašnja potrošnja bila oko 5 miliona, ali da u zimskim mesecima potrošnja bude između 11 i 15 miliona dnevno.

- Radimo na pripremi za zimsku sezonu, koja neće biti laka nikome u Evropi, posebno ne državama koje su 100 odsto zavisne od ruskog gasa, kao što smo mi. Razmatramo i alternativne rute, postoje slobodni kapaciteti Transgasa u Balkanskom toku od oko 10 odsto, što je blizu polovine naše godišnje potrošnje. Bulgartransgas ima slobodne kapacitete i turski operator može da transportuje te količine, koje će biti dovoljne za našu stabilnost. Uradićemo sve da i za privredu, koja troši 70 odsto od ukupne potrošnje gasa, i za građane obezbedimo dovoljne količine i za zimsku sezonu. Skladište u Banatskom Dvoru se stalno dopunjuje, pregovori o novom ili produžetku postojećeg ugovora sa Gaspromom su u toku, pregovaramo i sa drugim državama u o

zajedničkom skladištu Srbija-Bugarska-Mađarska - rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Video: Promotivna cena karte za Soko i u maju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • realan

    28. april 2022 | 09:48

    Bugari mi vam nismo pretnja, ali ne ljutite Viktora, Orban je zeznut kada se naljuti

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>