• 24

Da li je ovo automobil koji će Fijat praviti u Srbiji?

Investicija će biti vredna skoro 200 miliona evra

  • 24
kragujevac fiat fijat 500 electrik električni ev

Foto: Shutterstock, Fiat.com

Srbija je dogovorila sa kompanijom Stelantis finansiranje električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu. Da li će to biti "fijat panda" koji se pominjao u široj javnosti prethodnih nedelja pa i godina, još nije poznato. Sam predsednik je posle sastanka sa rukovodstvom kompanije istakao da "ne sme da otkrije o kojem modelu je tačno reč".

Kako je rečeno posle sastanka, do 2023. godine sledi tranzicioni period, a od početka 2024. kreće proizvodnja jednog modela, a naš model biće u trećem kvartalu te godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ugovor sa Stelantisom predviđa investiciju vrednu 190 miliona evra, a Srbija ce uložiti svojih 48 miliona evra, ovo je važna investicija za Kragujevac, Šumadiju i celu Srbiju jer ce značiti dodatni rast za celu Srbiju.

U fabrici Fijat Krajsler Automobili Srbija (FCA) bilo je svojevrsnih problema u proteklom periodu, pre svega zbog nedostatka delova - zato je proizvodnja morala da staje u više navrata. Ipak, već duže vreme u javnosti se pominje da bi Fijat u Srbiji mogao da pokrene proizvodnju novog modela automobila.

S druge strane, treba pomenuti da su radnici Fijata u Srbiji ove godine radili veoma malo (zaključno sa 17.02. radili su svega sedam dana). Ali, sredinom aprila smo izvestili kako se radnici vraćaju na posao - sa plaćenog odsustva na koje su otišli u martu.

Sve vreme, čekao se novi model, pa se pojavila i pretpostavka da će novi model možda biti "fijat panda". Preciznije, električni model tog vozila. 

Još pre dve godine rukovodstvo Fijata je najavilo elektrifikaciju „pande“, a u intervjuima specijalizovanim automobilskim časopisima najavljena je proizvodnja SUV pande kao zamene fijata 500L koji se proizvodi u Kragujevcu.

Olivije Fransoa, generalni direktor Fijata, rekao je u intervjuu za britanski Autoekspres prošlog meseca da je ideja da ponude potpuno električni automobil po ceni automobila sa motorom na unutrašnje sagorevanje.

„Ako to uradimo, to je potpuno dosledno pandinoj misiji. Ako ne uspemo, onda će nam biti potreban i motor, možda hibridni i potpuno električni“, ocenio je Fransoa.

Takođe, pre nekoliko dana stigla je vest koju su objavili sindikati Fijata, od odnosno Stelantisa, nakon što se Fijat Krajsler (PSA) udružio sa Pežo Sitroenom (PSA) da je proizvodnja Fijata pande u Pomiljanu u Južnoj Italiji produžena do 2026. godine. Oni su takođe objavili i da su na sastanku sa rukovodstvom dobili uveravanje da će Fijat graditi svoju treću fabriku baterija u Italiji, nakon planova da izgrade po jednu u Francuskoj i Nemačkoj.

I Aleksandar Vučić, predsednik Srbije je pre nekoliko dana na jednom predizbornom skupu najavio velike investicije u autoindustriju.

Ipak, danas je ovako to komentarisao: "Mogu da vam kažem samo da će automobil biti namenjen za srednju klasu", rekao je Vučić i dodao da ne sme da otkriva ni ime ni model.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>